Hofstraat 2, Loppersum

Inleiding

Rijk gedecoreerd BEGRAAFPLAATSHEK, behorende bij de algemene begraafplaats aangelegd rond 1900. Het hek stond eerst aan de Kruisweg, maar toen de Hofstraat werd aangelegd is het hek verplaatst.

Omschrijving

Smeed- en gietijzeren BEGRAAFPLAATSHEK, bestaande uit twee kleine en twee grote platte opengewerkte pijlers, waarin symbolische afbeeldingen, waartussen vier beweegbare delen. In de grote pijlers twee kruisende sikkels, een staartbijtende slang, een gevleugelde zandloper en op de top een vlinder en twee takken. In de kleine pijlers twee omgekeerde kruisende brandende toortsen en op de top een lelie. De vier beweegbare delen zijn opgebouwd uit stijl- en regelwerk; pieken. Het hek wordt aan de achterzijde gesteund door ijzeren stangen.

Begraafplaatshek van algemeen belang:

- als voorbeeld van een begraafplaatshek uit omstreeks 1900 in de provincie Groningen

- vanwege de bijzondere vormgeving en het gebruik van symboliek

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid

517394

Begraafplaatshek Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Hofstraat 2 9919 BW Loppersum BY Ja
E 3830 Loppersum