W.J. Dethmersweg 2, Toornwerd

Omschrijving

Drie bouwlagen hoge KLOKKENTOREN opgetrokken in een roodbruine baksteen op een uitspringend trasraam van roodbruine klinkers. De zich naar boven toe verjongende toren, die wordt gemarkeerd door hol geprofileerde bakstenen cordonlijsten, heeft op de hoeken gemetselde pilasters bekroond met een betonnen vaas (oorspronkelijk van hout). De toren wordt afgesloten door een ingesnoerde torenspits met leien in maasdekking, vergulde haan en betonnen kroonlijst (oorspronkelijk hout); in de vier zijvlakken een kleine houten dakkapel met vensteropening met luik onder een zadeldakje met houten ornament. De vier gevels zijn gedecoreerd met rechthoekige vlakken met siermetselwerk en worden van boven naar beneden geleed door een rondboogvormig galmgat met houten roosters, een rondboogvenster met gietijzeren roedenverdeling en een blind venster onder een halfrond bovenlicht met gietijzeren roedenverdeling; de noordoostzijde heeft echter geen blind venster maar dubbele houten paneeldeuren met halfrond bovenlicht met gietijzeren roedenverdeling, omlijst door verspringende, geprofileerde rollagen; erboven een gevelsteen met de tekst: "gebouwd in den jare 1894, B.P. Goldhoorn, J.C. Duursema, W.M. Wolthuis, kerkvoogden, E. de Jonge, architect." In het INTERIEUR is onder meer van belang de klok van F. Simon uit 1622.

Klokkentoren uit 1894 van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een klokkentoren uit het einde van de 19de eeuw

- vanwege de sobere, maar verzorgde eclectische vormgeving

- vanwege de klok uit 1622

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid

- vanwege de opvallende ligging boven op de restanten van een afgegraven wierde

517365

Inleiding

KLOKKENTOREN gebouwd in 1894 onder architectuur van E. de Jonge op de plaats waar eerst een Nederlands hervormde kerk stond. De kerk is in 1818 afgebroken nadat hij eerder door brand was verwoest. De klok uit 1622 bleef behouden. Om toch bij begrafenissen en op bepaalde uren van de dag de klok te kunnen luiden is besloten de klokkentoren op te richten. In 1981 is de toren gerestaureerd. De toren in Eclectische bouwtrant die midden op het reeds beschermde oude kerkhof ligt (monumentnummer 29905), is bereikbaar via een TRAPPARTIJ met TOEGANGSHEK die waarschijnlijk even oud zijn als de toren (1894).

De klokkentoren met trappartij is beeldbepalend gelegen op het oude kerkhof, bovenop een restant van de grotendeels afgegraven wierde van Toornwerd. Het kerkhof heeft een rechthoekige plattegrond en wordt omgeven door een klinkerpad en wallen met singelbeplanting.

- als voorbeeld van een klokkentoren met trappartij uit het einde van de 19de eeuw

- vanwege de verzorgde eclectische vormgeving