Inleiding.

TRANSFORMATORHUISJE, gebouwd in circa 1920 in een Expressionistische stijl. Het object ligt aan de Kerkstraat, op de hoek, van de straat met een zijpad.

Omschrijving.

Bakstenen transformatorhuisje op onregelmatige vijfhoekige plattegrond. Het trafohuisje is één bouwlaag hoog en heeft een plat dak voorzien van een betonnen overstek. Twee gevels lopen parallel aan de Kerkstraat en het schuin daaropstaande pad. De gevelvlakken zijn voorzien van lisenen en bakstenen tandlijsten, zowel horizontaal als vertikaal aangebracht. Aan de kant van het pad is in het middelste vlak een stalen deur geplaatst.

Waardering.

Het trafohuisje is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling, met name als herinnering aan het eerste begin van de electriciteitsvoorziening in Noord-Brabant. Het heeft architectonische waarde vanwege de veelheid aan bakstenen siermotieven en heeft wegens zijn functie industrieel-archeologische waarde. Het is gaaf bewaard gebleven en als voorbeeld van een trafohuisje in deze stijl uiterst zeldzaam.

Nutsbedrijf Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Dongen Kerkstraat Ja