Kerkstraat 2, Dongen

Inleiding

LEERLOOIERIJ en SCHOENFABRIEKEN van de Fa. Vermeulen. Het bedrijf werd opgericht in 1784 en zetelde vanaf 1821 in een woonhuis aan de Kerkstraat. In 1891 werd achter het huis een looierij gebouwd. Dit bedrijfsgebouw werd in 1931 verhoogd.

Links tegen de hoofdmassa aan staat een ouder gedeelte van de looierij, thans tot woonhuis verbouwd (Kerkstraat 6). Aan de rechterzijde is het gebouw later uitgebreid met een éénlaagse aanbouw. Het interieur is opgedeeld in verschillende functies waaronder een schoenenwinkel.

Het woonhuis van waaruit de fabriek is gestart ligt aan Kerkstraat 2A/4. Dit gebouw valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Drielaags bakstenen gebouw op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is gedekt met Hollandse pannen. De bovenste verdieping van beide lange gevels heeft een houten beschieting. Hierin zijn grote ramen met metalen kozijnen, voorzien van een kleine roedenverdeling, aangebracht. Op de begane grond bevinden zich enkele poorten en ramen met metalen kozijnen, evenals op de tweede verdieping, voorzien van een kleine roedenverdeling. De ramen op de eerste verdieping zijn kleiner, hebben een getoogde vorm met metalen kozijnen. De topgevels zijn voorzien van windveren met makelaar. In de linkerzijgevel bevindt zich een rond raam. De rechterzijgevel heeft bovenaan een luik met hijsinrichting. Aan weerszijden daarvan een klein raampje. Tegen deze zijgevel een tweelaagse aanbouw onder plat dak. Tegen de linkerzijgevel staat een blokvormige bouwmassa, ouder dan de hoofdmassa (Kerkstraat 6). Dit tweelaagse IJsselstenen gebouw heeft een vierkante plattegrond onder zadeldak. De nok ligt evenwijdig aan de nok van de hoofdmassa. De voorgevel heeft op de begane grond en op de verdieping ramen met metalen kozijnen. Op de begane grond twaalfruits ramen, op de verdieping vierruits ramen. De bovenste strook van de gevel is voorzien van een houten beschieting. In de linkerzijgevel bevinden zich in het midden rondboogramen en luiken. Aan weerszijden daarvan zijn kleine raampjes aangebracht. Voor dit blok is in 1931 een éénlaags blokvormig kantoortje toegevoegd. In de naar de straat gerichte gevel is een groot samengesteld raam aangebracht. De linkerzijgevel heeft een deur en biedt thans toegang tot het woonhuis, Kerkstraat 6. De achtergevel zelf is voorzien van een houten beschieting met luiken en ramen met houten kozijnen. In het interieur van de hoofdmassa is de indeling in grote lijnen gehandhaafd. In de constructie zijn in het oudere gedeelte houten balken aanwezig. In het jongere gedeelte zijn ook ijzeren balken gebruikt. De lage verdiepingen zijn in gebruik als schoenenwinkel en opslag. Op de bovenste verdieping bevindt zich nog een katrol om materiaal op te takelen.

Waardering

De looierij annex schoenfabriek is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de leerlooierij en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de hoogbouw voor de leerlooierij. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het is van belang vanwege de gaafheid van het geheel.

Leerlooierij Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid oorspronkelijke functie Ja
Kerkstraat 2 B 5101 BC Dongen Ja