De Beeklaan 25, Halsteren

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding.

Het KOETSHUIS behorende bij een villa, gebouwd omstreeks 1890 in Chaletstijl, vermoedelijk naar ontwerp van C.P. Van Genk.

Omschrijving.

Eénlaags pand op een u-vormige plattegrond onder een omlopend schilddak, de hoekrisalieten met topgevel zijn voorzien van een zadeldak. Het pand is uitgevoerd in geverfde baksteen met een gepleisterde plint, het dak is gedekt met riet en voorzien van nokvorsten. Op de uiteinden zijn bakstenen schoorstenen geplaatst. In de risalieten bevinden zich getoogde poorten met bovenlicht, in de topgevels boven de poorten zijn luiken aangebracht. Het tussenstuk bevat twee smalle opgeklampte deuren, ertussenin is het middenstuk hoger opgetrokken onder een zadeldakje, haaks op het dak van de hoofdmassa, en heeft een rondboogluik. De dakrand en topgevels zijn voorzien van geschulpte windveren. De zijgevels zijn blind. In de achtergevel bevinden zich onder andere een getoogd vierruitsraam en een klein getoogd klapraam.

Waardering.

Het koetshuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de villa in de late negentiende eeuw. Het geheel is tevens van belang voor de geschiedenis van de architectuur vanwege de bijzondere esthetische kwaliteiten van materiaalgebruik en ornamentiek en de plaats in het werk van de architect Van Genk. Het is gaaf bewaard gebleven.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517102
Complexnaam
Villa met koetshuis.
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding.

Complex bestaande uit een vrijstaande VILLA (onderdeel I) en een KOETSHUIS (onderdeel II), gebouwd omstreeks 1890 in chaletstijl, vermoedelijk naar ontwerp van C.P. Van Genk. De villa is in 1995 grondig gerestaureerd.

Omschrijving.

De bebouwing ligt iets ten noord-oosten van het centrum van een groot trapeziumvormig terrein. Dit terrein, de oorspronkelijke tuin, wordt aan de noord- en westzijde begrensd door een naoorlogse wijk. In het zuiden ligt de tuin aan de De Beeklaan, van hieraf loopt een recht pad naar de villa. Ten oosten bevindt zich een bosachtig gebied. De voormalige tuin is toegankelijk als openbaar park, het koetshuis is in gebruik voor onderhoud van dit park en de daarin gelegen kinderboerderij. De villa doet dienst als showroom/kantoor. Alleen villa en koetshuis worden beschermd.

Waardering.

Het complex van villa en koetshuis is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de villa in de late negentiende eeuw. Het geheel is tevens van belang voor de geschiedenis van de architectuur vanwege de esthetische kwaliteiten, materiaalgebruik en ornamentiek en de plaats in het werk van de architect Van Genk. Het is gaaf bewaard gebleven.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Koetshuis (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
De Beeklaan 25 A 4661 EP Halsteren Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 9813 Halsteren
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1890 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Genk, C.P. van ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven