Hoofdlaan 8, Halsteren

Inleiding.

Hoofdlaan 8, HOOFDGEBOUW annex administratiegebouw uit 1930 naar ontwerp van B.T. Boeyinga in de Amsterdamse School-stijl. Inwendig gerenoveerd in 1989. Daarbij werd een liftkoker gemaakt waarvan de opbouw boven het dak uitsteekt. Tevens werden alle oorspronkelijke stalen kozijnen vervangen door kunststof kozijnen.

Omschrijving.

De hoofdmassa bestaat uit een twee- en gedeeltelijk drielaagse bouwmassa op L-vormige plattegrond, op de hoek een achtkantige toren. Uitgevoerd als een betonskelet omkleed met baksteen. Het pand heeft een samengesteld schilddak gedekt met rode daktegels. De grootste vleugel staat haaks op de Hoofdlaan en telt drie bouwlagen, gedeeltelijk onderkelderd. Het dakvlak aan de kopse kanten loopt door. De zuidelijke gevel heeft grote ramen onder een doorlopende betonnen band. Daarboven is een balkon over de gehele breedte van de gevel met bakstenen borstwering, erachter ramen en deuren. Haaks op de vleugel staat, dicht bij de Hoofdlaan, een uitbouw onder zadeldak met achtzijdige erker, drie lagen hoog. Op de begane grond en eerste verdieping zijn rechthoekige ramen aanwezig, daarboven een uitstekende rand waarop een groot aantal staande lichtopeningen, gevuld met glazen bouwstenen staat. In de topgevel twee vierkante ramen. De noordgevel van deze vleugel heeft op de begane grond rechthoekige ramen onder een doorlopende betonnen band, erboven kleine ramen met glazen bouwstenen. Op de verdieping rechthoekige ramen met direkt daarboven een groot aantal staande ramen gevuld met glazen bouwstenen.

Achter de toren, die een omgang heeft en bekroond wordt door een opbouw met spits, bevindt zich het portiek met ingang onder een betonnen luifel. Aan de zuidkant een éénlaags aanbouw onder schilddak met aan het uiteinde een rustplaats met banken onder het dak-overstek. De kleinere vleugel, parallel aan de Hoofdlaan is twee bouwlagen hoog. Op de begane grond aan de oostgevel ramen onder een doorlopende betonnen band waarboven liggende ramen met glazen bouwstenen. Op de verdieping zijn vierkante ramen aangebracht. Tegen de westzijde, haaks erop is een éénlaagse bouwmassa onder schilddak gebouwd. Hierin bevinden zich grote ramen. In het interieur is de indeling in grote lijnen hetzelfde gebleven. Ook de aankleding van hal, gangen en trappehuis is oorspronkelijk. In de hal zijn de wanden tot lambriseringshoogte betegeld met oker- en groen-kleurige geglazuurde tegels. Tegen de wanden overhoekse lisenen en lampjes in Art-Deco stijl.

Waardering.

Het hoofdgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke en sociale ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de christelijke zwakzinnigenzorg en als uitdrukking van de bijzondere typologische ontwikkeling van de patiëntenhuisvesting in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarde: het is van belang door de bijzondere en verzorgde detaillering en als voorbeeld van het oeuvre van de architect Boeyinga en vanwege de stijl. Daarnaast heeft het object ensemblewaarden wegens de samenhang met de wijze van inrichting en voorzieningen van de gehele inrichting.

517099
"Paviljoen ""Vrederust"""

Inleiding.

Het psychiatrisch ziekenhuis "Vrederust" werd in 1908 gesticht door de "Vereniging tot Christelijke verzorging van krankzinnigen in Zeeland". Het geheel werd volgens toen moderne opvattingen omtrent verpleging opgezet. Op het terrein werden een hoofdgebouw met paviljoens, kerk, watertoren, dienstgebouwen (o.a. keuken) en woningen voor het personeel gebouwd. Behalve het HOOFDGEBOUW (onderdeel II) wordt alleen het PAVILJOEN De Schorre (onderdeel I), beide ontwerpen van B.T. Boeyinga beschermd. Zoals gebruikelijk voor dergelijke instituten ligt alles in een landelijke omgeving met veel groen. De aanleg en indeling werden ontworpen door architect E. Knevel in de stijl van de Amsterdamse School. In de jaren dertig van de 20ste eeuw vond uitbreiding van een aantal gebouwen plaats, ook werden nieuwe gebouwen toegevoegd. Na 1950 is het terrein verder bebouwd.

Omschrijving.

Het totale complex beslaat een groot gebied dat in noord-zuid richting doorsneden wordt door de Hoofdlaan. Deze as vormt de ontsluiting van het terrein in het noorden naar Halsteren en in het zuiden naar Bergen op Zoom. Als zijwegen van de Hoofdlaan is een aantal gebogen straten aangelegd. Paviljoens bevinden zich verspreid over het gehele terrein. Aan de zuidkant van de Hoofdlaan is de voormalige directeurswoning gebouwd en in het noorden zijn dienstwoningen gezet. De oorspronkelijke structuur is uitgebreid en heeft zich verdicht. Twee gebouwen worden voorgedragen voor bescherming te weten het hoofdgebouw en een paviljoen, beide representatief voor de stijl van het gehele oorspronkelijke complex. De panden bevinden zich beide aan de Hoofdlaan, in het centrum van Vrederust.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke en sociale ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de christelijke zwakzinnigenzorg en als uitdrukking van de bijzondere typologische ontwikkeling van de patiëntenhuisvesting in het Interbellum. De gebouwen hebben architectuurhistorische waarde: ze zijn van belang voor het oeuvre van de architect Boeyinga en vanwege de stijl. Daarnaast heeft het complex ensemblewaarden wegens de wijze van inrichting en voorzieningen.

Administratiegebouw Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor oorspronkelijke functie Ja
Hoofdlaan 8 4661 AA Halsteren Ja
D 3491 Halsteren