Hoogstraat 15, Bergen op Zoom

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding.

De garage is gebouwd in 1925 ten behoeve van het naastgelegen herenhuis. Reeds in 1925 is een wijziging op de bouwvergunning gevraagd, betreffende een kamer boven de garage. Onder de woning bevindt zich een garage. Deze aanbouw wordt aan de voorzijde afgesloten door hekwerk.

Omschrijving.

Het tweelaagse pand heeft een plat dak en springt ten opzichte van het herenhuis terug in de rooilijn. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met hardstenen accenten. De begane grond wordt ingenomen door de garagedeuren. Op de verdieping bevinden zich twee T-vensters. De zijgevels zijn blind. De achtergevel is voorzien van een houten balkon met openslaande deuren. Het smeedijzeren hek aan de straatzijde bestaat uit twee openslaande delen. Deze zijn voorzien van spiralen en krullen.

Waardering.

De garage c.a. en het hekwerk zijn van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van herenhuizen in het bestaande stedelijk weefsel en tevens is het van belang voor de typologische ontwikkeling van bijgebouwen bij herenhuizen. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering. Het is van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en vanwege de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de onderdelen van het complex. Het object is belangrijk in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517071
Complexnaam
Herenhuis met garage
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding.

Het complex bestaat uit het HERENHUIS Jerusalem (1) met een aangebouwde garage c.a. met bijbehorend afsluitend hekwerk uit 1925 (2). Achter dit geheel ligt de ommuurde tuin. De gevel van het herenhuis is gebouwd in 1890 in Neo-renaissance stijl in opdracht van mejuffrouw M.J.C.F. de Ram door architect R.H.C. van Someren. De aanbouw en het hek zijn in stijl verwant. Het huis is voorzien van een zeer grote ommuurde tuin, die doorloopt tot de erachter gelegen weg, de Schoolstraat. De grootte van tuin en perceel zijn opmerkelijk te noemen voor de binnenstad van Bergen op Zoom.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van herenhuizen in het bestaande stedelijk weefsel en tevens is het van belang voor de typologische ontwikkeling van het stedelijke herenhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering. Het is van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en vanwege de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de onderdelen van het complex. Het complex is belangrijk in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Dienstwoning(K4) Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hoogstraat 15 4611 MS Bergen op Zoom Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 5129 Bergen op Zoom
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1890 vervaardiging
Naar boven