Brabantsehoek 34, Biezenmortel

Inleiding.

Vlaamsche SCHUUR in Ambachtelijk-traditionele stijl, ten oosten van het woonstalhuis gelegen, met de korte gevel aan de wegzijde.

Omschrijving.

De schuur heeft houten wanden met horizontale beschieting, twee ervan rusten op een hoge bakstenen voetmuur. Het gebouw heeft een rieten schilddak. Dubbele inrijpoorten in de korte gevels. Inwendig is een op stenen poeren geplaatst tweebeukig, overstekend ankerbalkgebint aanwezig. Een deel van het gebint maakt de indruk te bestaan uit hergebruikt achttiende-eeuws materiaal.

Waardering.

De schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en geografische ontwikkeling. Het heeft betekenis als gaaf specimen van de ontwikkeling van het langgeveltype in de Meijerij in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de samenhang tussen exterieur en interieur. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang tussen de diverse onderdelen in relatie tot de erfinrichting, de beplanting en de directe landschappelijke omgeving. Het is gaaf bewaard gebleven.

517019
Boerderij met schuur

Inleiding.

Complex, bestaande uit een BOERDERIJ van het langgeveltype met SCHUUR, gelegen in het buitengebied van de gemeente Haaren ten oosten van de dorpskern van Udenhout en opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele trant.

Omschrijving.

Het complex bestaat uit een woon-stalhuis met put, volgens een gedenksteen gebouwd in 1879 en een langsdeelschuur. Het voormalige bakhuis annex jongens- en mannenhuis no. 32 aan de rechter zijgevel wordt vanwege ingrijpende wijzigingen uit ca. 1955 van bescherming uitgesloten. Op het erf voor het huis een drietal oude linden, achter de stal een oude linde.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en geografische ontwikkeling in de Meijerij. Het heeft betekenis als gaaf specimen van de ontwikkeling van het langgeveltype in de Meijerij in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de samenhang tussen exterieur en interieur, met name vanwege de authentieke schouw en bedstedewand. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang tussen de diverse onderdelen in relatie tot de erfinrichting, de beplanting en de directe landschappelijke omgeving. Het is gaaf bewaard gebleven.

Brabantsehoek 34 5074 NJ Biezenmortel Ja
E 5881 Udenhout