Goorstraat 6, Riel

Inleiding.

Aan de zuidelijke zijde van de Goorstraat staat, tegenover de boerderij Ooijenvaarsnest, met de nok parallel aan de straat, de LANGSDEELSCHUUR, behorende bij het boerderijcomplex.

De schuur in Ambachtelijk-Traditionele stijl dateert naar alle waarschijnlijkheid uit omstreeks 1870.

Beschrijving.

De schuur heeft een rechthoekige plattegrond ter plaatse van de inrijpoort, in de noordoostelijke hoek, een inspringing. De eenlaags schuur heeft een met riet gedekt schilddak, alsmede een houten driebeukig gebint. De wanden zijn alle beschoten. Aan de noordoostelijke zijde bevindt zich, onder het ter plaatse opgewipte dak, een tweetal opgeklampte vleugelinrijpoorten.

Waardering.

De schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van de geografische en landschappelijke ontwikkeling. Het heeft ensemblewaarden het wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het is gaaf bewaard gebleven.

517002
Langgevelboerderij met schuur.

Inleiding.

Aan de noordelijke zijde van de Goorstraat, ter plaatse een zandweg, staat de LANGGEVELBOERDERIJ met SCHUUR, het Ooijevaarsnest, deel uitmakend van het gelijknamige landgoed, dat hoofdzakelijk bestaat uit weidegronden, afgewisseld met naaldbossen.

De bescherming beperkt zich tot de boerderij (1), die traditioneel is opgezet en blijkens een baksteen reliëf in de zijgevel dateert uit 1935, en de langsdeelschuur (2), waarschijnlijk daterend uit omstreeks 1870.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van een geografische en landschappelijke ontwikkeling, namelijk de ontginning van woeste gronden in het interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarden wegens de traditionalistische stijl en de bijzondere samenhang van het exterieur en onderdelen van het interieur. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen en bodemgesteldheid. Het complex is van belang wegens de gaafheid van het exterieur.

Goorstraat 6 a Goirle Ja
H 9 Goirle