Inleiding.

De schuur ligt op de kop van het woningblok van vier woningen (onderdeel I). De andere onderdelen van het complex zijn: I vier beambtenwoningen; II vier beambtenwoningen (spiegelbeeld van I); IV schuur (spiegelbeeld vanIII); V erfscheiding aan de straat.

Omschrijving.

De schuur heeft een rechthoekige plattegrond. Het gebouw is gedekt door een zadeldak met de nokrichting parallel aan de straat. In de zijgevel bevindt zich de toegangsdeur en een klein vierkant raampje in de voorgevel. Het opgaand werk komt overeen met dat van het woonblok echter het is gemetseld in halfsteensverband. Het dak heeft dezelfde pannen als het blok.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de industrialisatie van Tilburg. Het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de woningbouw voor beambten. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de plaats in het werk van de architect Ingwersen. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en is als samenhangend complex van beambtenwoningen redelijk zeldzaam.

516993
Complex beambtenwoningen/schuren

Inleiding.

Complex BEAMBTENWONINGEN in Expressionistische stijl, in een variant van de Amsterdamse School. Het complex uit 1928 is een ontwerp van architect Ingwersen. Het is gebouwd voor de Tilburgse Metaaldraadlampenfabriek N.V. aan de Broekhovenseweg, later Volt B.V., in hoofdzaak voor haar hogere beambten. Altijd hebben er ook niet bedrijfsgebonden mensen gewoond. Om voor het bedrijf ook personeel van buiten de regio aan te trekken, werd gekozen voor een aantrekkelijke bouwlokatie. De woningen waren voor die tijd royaal en modern ingericht. Het erf gaf zelfs ruimte voor een eigen moestuin. Het grootonderhoud aan de voor- en achtertuinen werd in oorsprong door de fabriek verzorgd. De uit 1935 daterende Woningstichting Aert Swaens, oorspronkelijk voor Philipswoningbouw in en om Tilburg bedoeld, heeft de woningen tot 1964 beheerd. Hierna zijn ze overgedragen aan de Stichting Hertog Hendrik van Lotharingen, een woningcorporatie in de gemeente Veldhoven, die veel woningbouw ten behoeve van Philips beheert en exploiteert. Volt B.V. wordt in mei 1979 een volwaardige Philipsdochter. Het complex bestaat uit vijf onderdelen, die ten opzichte van elkaar een symmetrie vertonen: I vier beambtenwoningen; II vier beambtenwoningen (spiegelbeeld van I); III schuur; IV schuur (spiegelbeeld van III); V erfscheiding aan de straat.

De woningen liggen aan de lintbebouwde verbindingsweg tussen Tilburg en Goirle. Ze hebben aan de voorkant een gezamelijk voorerf en aan de achterkant een privé-erf dat doorsneden wordt door de gezamelijke "eigen" weg (zandstraat). Het achterste gedeelte van het erf, dat het verste van de woning af ligt, was oorspronkelijk bedoeld als moestuin. De toegang tot de achtererven bevindt zich naast de 156 en 170 op de kop van beide woningblokken. Aan de Treurenburgstraat/Parklaan in Eindhoven ligt een dergelijk complex beambtenwoningen echter zonder moestuinen.

Muur(D) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie
Schuur (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja