Julianastraat 118, Rijen

Inleiding.

Iets ten zuiden van de spoorlijn Breda-Tilburg en het station van Rijen werd in 1907-1908 op de hoek van de Julianastraat en de Parallelweg een WONING met MAGAZIJN voor de leerhandelaar P. van Rooij gebouwd in vormen van de Overgangsarchitectuur. In 1930 werd er een berging aangebouwd. Tegenwoordig dient het lage gedeelte voornamelijk als opslagruimte.

Omschrijving.

Uit verschillende bouwvolumes samengesteld hoekpand. De hoofdmassa wordt gevormd door de witgepleisterde hoekbebouwing, met aan de Parallelweg een éénlaags en een tweelaags bedrijfsgedeelte. Aan de zijde van de Parallelweg bevindt zich verder een langwerpige rechthoekige éénlaags aanbouw onder een met muldenpannen gedekt lessenaarsdak. Dit uit 1930 daterende gedeelte is met metalen golfplaten bekleed. De wit gepleisterde hoofdmassa bestaat uit een tweelaags hoekbebouwing op vierkante grondslag, aan de beide straatzijden overgaande in een rechthoekig éénlaags gedeelte. Een drie-achtste gesloten erker met recht gesloten vensters met T-ramen en houten rolluiken is overhoeks geplaatst. Op de erker bevindt zich een balkon met tussen de penanten een houten, geometrische, sierborstwering. De grote balkondeur en -ramen zijn als een geheel behandeld. Boven de tweede bouwlaag een schijnterras met forse penanten met balusters. Aan de zijde van de Parallelweg is één van de penanten (wellicht een schoorsteen) behandeld als een opengewerkt arkeltorentje. Plat dak met steile dakschilden gedekt met kruispannen. In het dakschild van het woongedeelte bevindt zich aan deze zijde een ranke, hoog opgemetselde schoorsteen. Aan de zijde van de Julianastraat, rechts van de erker, evindt zich een met geometrische motieven bewerkte paneeldeur met een, aan de onderzijde, in reliëf bewerkt luifel. Boven de ingang bevindt zich een halve schijntrapgevel. Aan de rechterkant van deze ingang bevindt zich een l-vormig omlopend gedeelte onder een plat dak met schilden gedekt met kruispannen. De bedrijfsgedeelten bevinden zich achter het woongedeelte aan de parallelweg. Het éénlaags gedeelte heeft aan de rechterzijde in het kapgedeelte een hijsluik. De vensters zijn recht gesloten en hebben een roedenverdeling. Het tweelaags gedeelte is uitgevoerd in schoon metselwerk en heeft een plat dak. Verder: recht gesloten vensters met negenruits ramen, ijzeren steekankers. De vormgeving sluit goed aan bij die van de traditionele leerhandel.

Het pand is van algemeen belang.

Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de kleinschalige leerhandel. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere ornamentiek van met name de deur en de luifel.

Het pand heeft ensemblewaarden vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met het nabijgelegen spoor.

Het pand is van belang wegens de typologische en functionele zeldzaamheid.

Julianastraat 118 5121 LT Rijen Ja