Heilig Hartbeeld, Etten-Leur

Inleiding.
H. HARTBEELD uit 1926 van de Bredase beeldhouwer C.A.(Kees) Smout (het beeld is gesigneerd met Casmout), gegoten door de Düsseldpf. Bronzegiesserei G.M.B.H. Het beeld staat in het hart van de oprijlaan naar de St. Lambertuskerk op een kleine verhoging met een frontale trap aan de Markt opzij en aan de achterkant beschermd door een lage halfronde schansmuur.
Omschrijving.
Het bronzen beeld heeft een vierkante travertin sokkel met een Noors granieten plint en bloktrede. Op de sokkel staat: "Etten aan het Heilig Hart". Het beeld stelt Christus Koning voor met opgeheven armen. De schansmuur is van paarsrode baksteen afgedekt door hetzelfde graniet.
Waardering.
Het H. Hartbeeld is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde. Het geeft door zijn situering in het hart van Etten-Leur een indruk van de culturele, sociale en geestelijke ontwikkeling van de dorpsgemeenschap uit die jaren juist op het laatste 20ste-eeuwse hoogtepunt van de H. Hart-devotie. Daarnaast bezit het hoogwaardige esthetische kwaliteiten. Tevens is het van bijzonder belang in het oeuvre van de kerkelijke beeldhouwer C.A. Smout.

Gedenkteken(D6) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) oorspronkelijke functie Ja
Etten-Leur By Markt 62 Ja