Haansberg 114, Etten-Leur

SCHUUR gelegen achter het woonstalhuis, met de nok loodrecht op de weg.

Omschrijving.

De schuur heeft een langsdeel. Schilddak gedekt met rode oud-Hollandse pannen met aan de noordkant een lage dakvoet. Het opgaand werk bestaat uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband.

Waardering.

De schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling en heeft ensemblewaarde, gezien de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. De schuur is belangrijk vanwege gaafheid van ex- en interieur. Als geheel is het van belang vanwege een steeds groter wordende typologische zeldzaamheid.

516657
Boerderijcomplex Haansberg

Inleiding.

BOERDERIJCOMPLEX uit ca. 1900 bestaande uit twee onderdelen, namelijk het boerenwoonhuis en de schuur. De boerderij ligt in de directe omgeving van "De Bochten" in de West Polder parallel met de west- of voorgevel aan de Haansberg. De achtergelegen schuur ligt met de nok loodrecht op de weg.

Op het erf oude walnoot en beuk. Het erf is gedeeltelijk omzoomd door een beukenhaag.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling en heeft ensemblewaarde, gezien de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het complex is belangrijk vanwege gaafheid van ex- en interieur. Als geheel is het van belang vanwege typologische zeldzaamheid.

Haansberg 114 4874 NL Etten-Leur Ja
Haansberg 116 4874 NL Etten-Leur