Molenstraat 61, Boxtel

Inleiding.

Evenwijdig aan de rechtergevel van de villa en loodrecht op de Molenstraat is rechts naast de oprit een SCHUUR gelegen.

Omschrijving.

Eenlaags gebouw op een langgerekte, rechthoekige plattegrond met een plat dak. Voor de voorgevel een stoepje met geometrisch tegelwerk. Onderlangs de gevels loopt een plint. De gevels worden afgesloten door een bakgoot op klossen. De muren zijn opgetrokken uit baksteen, gemetseld in kruisverband en worden verlevendigd door twee gestucte speklagen. In de voorgevel geven vier houten klampdeuren met natuurstenen dorpels en afgebiljoende kozijnen onder een segmentboog met geometrisch baksteenmotief in het boogveld toegang tot diverse vertrekken. Verder twee identieke afgebiljoende vensterkozijnen waarin stolpramen met onder- en bovenlichten met kleine roedenverdeling, eveneens onder segmentboog met geometrisch baksteenmotief in het boogveld. Venster in linker zijgevel kijkt uit op belendend perceel.

Waardering.

Het object is van algemeen belang omdat het ensemblewaarden bezit. De schuur vormt tesamen met de villa, de tuin en het sierhek een typerend ensemble, dat met de situering aan een van de uitvalswegen een karakteristiek deel uitmaakt van de historische bebouwing van Boxtel. Verder is het complex van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur.

516634
"Villa ""De Omval"""

Inleiding.

Aan de Molenstraat 61 bevindt zich de vrijstaande VILLA 'De Omval' (voorheen 'Molenweide') (1), met rechts naast de oprit een lage SCHUUR (2). Het waarschijnlijk in opdracht van fabrikant Van Oerle gebouwde complex dateert uit circa 1901 en behoort stilistisch tot de Neo-Renaissance.

In 1958 is op het erf een nieuwe garage gebouwd, die buiten de bescherming valt. In de villa hebben in 1967 bij een verbouwing diverse kleine wijzigingen plaatsgevonden in het interieur en in de vensters van de uitbouw aan de achterzijde.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang daar het architectuurhistorische waarde bezit. Het is van bijzonder belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de rijk gedetailleerde ornamentiek alsmede de bijzondere samenhang tussen het exterieur en onderdelen van het interieur. Verder bezit het complex ensemblewaarden. De villa en schuur vormen tesamen met de tuin en het sierhek een typerend ensemble, dat met een situering langs een van de uitvalswegen een karakteristiek deel uitmaakt van de historische bebouwing in dit deel van Boxtel. Verder is het complex van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en diverse onderdelen van het interieur.

Schuur (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Molenstraat 61 5281 JN Boxtel Ja