Engwijkpad 8, Lith

KARSCHOP, gebouwd rond 1870 en heden in gebruik als opslagruimte.

In ca. 1980 is de gevel aan de straatzijde vernieuwd in machinale baksteen.

Omschrijving

De gevels van de voormalige karschop met rechthoekige plattegrond zijn grotendeels opgetrokken uit geteerde houten planken. De bovenste gedeelten aan de zijden onder de kap zijn van stro. De rieten kap met wolfeinden kraagt over aan de zijden en wordt aan één zijde geschraagd door ruwe houten palen. Het inwendige van de kapconstructie met rondhout is authentiek. Eenvoudige vierruits vensters en deuren

Waardering

Het karschop is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Maaskant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in dit gebied in de late negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groep boerderijen die samenhangt met de ontwikkeling der verkaveling en de laat-negentiende-eeuwse dorpsontwikkeling. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als zodanig zeldzaam.

516559
Krukboerderijcomplex

Inleiding

Het complex bestaat uit de KRUKBOERDERIJ (1) en het er achter gelegen KARSCHOP (2). Beide onderdelen zijn rond 1870 gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl. De boerderij is rond 1900 van een nieuwe voorgevel voorzien. De stal is in ca. 1980 versterkt door een muur van machinale baksteen. Het complex maakt onderdeel uit van een groep boerderijen die dicht naast elkaar aan het met baksteen bestrate Engwijkpad liggen en uitkijken op de eigen langgerekte percelen grond. De achtergevels grenzen aan de parallel lopende brede doorgangsweg Mr. van Coothstraat.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Maaskant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in dit gebied in de late negentiende eeuw. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de ornamentiek, de afgewogen en eenvoudige vormen en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het boerderijcomplex heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groep boerderijen die samenhangt met de ontwikkeling der verkaveling en de laat-negentiende eeuwse dorpsontwikkeling. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als zodanig zeldzaam.

Rijtuigenloods Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Engwijkpad 8 5397 BG Lith Ja