Engwijkpad 14, Lith

Inleiding

KRUKBOERDERIJ, gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl rond 1890 aan een pad met daarvoor een perceel landbouwgrond. Het pand is heden in gebruik als woonhuis.

Omschrijving

De krukboerderij heeft een T-vormige plattegrond en is opgetrokken uit handvorm baksteen. Het schilddak van het anderhalflaagse woongedeelte is gedekt met riet. Het eenlaagse stalgedeelte heeft een afgewolfd rieten zadeldak. De plint is gepleisterd, de voorgevel heeft gietijzeren sierankers en telt zes traveeën met vijf zesruits schuifvensters en als derde van links een paneeldeur.

Onder het raam links daarvan een rechthoekig getralied kelderraampje. De paneeldeur is voorzien van cassetten en een bovenlicht. Op zolder drie openslaande tweeruits vensters.

Het stalgedeelte heeft in de zijgevels staldeuren en links een extra opgeklampte deur. De achtergevel is links met één travee verbreed. Twee getoogde zesruits stalramen, een varkensdeurtje.

Rechts een aanbouw onder zadeldak van handvorm baksteen met vlechtingen en in de nok een rond duivengat.

Waardering

De krukboerderij is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Maaskant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in dit gebied in de late negentiende eeuw. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de ornamentiek, de afgewogen en eenvoudige vormen en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groep boerderijen die samenhangt met de ontwikkeling der verkaveling en de laat-negentiende-eeuwse dorpsontwikkeling. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als zodanig zeldzaam.

516555
Krukboerderijcomplex

Inleiding

Het complex bestaat uit de krukboerderij, (1) de aangebouwde stal aan de rechtergevel (2) en het vrijstaande bakhuis (3) links achter de boerderij. Alle onderdelen zijn rond 1890 gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl. De stal is deels verbouwd, heeft andere ramen gekregen en deels opnieuw opgemetseld in machinale baksteen.

Het complex maakt onderdeel uit van een groep boerderijen die dicht naast elkaar aan het met baksteen bestrate Engwijkpad liggen en uitkijken op de eigen langgerekte percelen grond. De achtergevels grenzen aan de parallel lopende brede doorgangsweg Mr. van Coothstraat.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Maaskant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in dit gebied in de late negentiende eeuw. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de ornamentiek, de afgewogen en eenvoudige vormen en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het boerderijcomplex heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groep boerderijen die samenhangt met de ontwikkeling der verkaveling en de laat-negentiende eeuwse dorpsontwikkeling. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als zodanig zeldzaam.

Engwijkpad 14 5397 BG Lith BY Ja