516535, Kornwerderzand

Inleiding

De GRENSPAAL markeert de, met het voltooien van de Afsluitdijk in 1932, ontstane grens tussen Noord Holland en Fryslân. Deze provinciegrens, die het gevolg is van een groots waterbouwkundig plan is uniek. De paal die voorheen naast de A7 aan de IJsselmeerzijde stond is in de jaren '80 op het hoogste punt van de dijk geplaatst.

Omschrijving

De rechthoekige paal, met een hoogte van ca. 80 cm boven het maaiveld, is vervaardigd uit gebouchardeerde hardsteen. De paal loopt taps toe en heeft aan de bovenzijde een piramidale opstand. Aan weerszijden van de paal is, als het ware onder een afdakje in een loodrecht vlak, een bronzen plakkaat aangebracht met respectievelijk het wapen van Noord-Holland en Friesland.

De grenspaal is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een sociaal/culturele ontwikkeling;

- als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling;

- betekenis van het object als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van internationaal belang is;

- vanwege de zeldzaamheid.

Grenspaal Voorwerpen op pleinen en dergelijke Grensafbakening oorspronkelijke functie Ja