516528, Kornwerderzand

Omschrijving

DOUANEGEBOUW in Functionalistische stijl, ontworpen door ir. D. Roosenburg (vormgeving) in samenwerking met Bureau Zuiderzeewerken en behorende bij de Lorentzsluizen uit 1930-1933.

Het gebouw, gelegen tussen de schutsluizen te Kornwerderzand, is opgetrokken in rode baksteen, is twee bouwlagen hoog en heeft een gedrukt-ovale plattegrond met op de koppen een vierkante uitbouw. Het geheel wordt afgedekt door een rechthoekige betonplaat. Hieronder een doorlopende latei.

De westgevel heeft centraal in de gevel een schoorsteen die iets uit het gevelvlak ligt en die door de dakplaat heen steekt. Aan weerszijden van de schoorsteen: op de begane grond drie vierkante vensters; op de verdieping een pui die in de ronding doorloopt, bestaande uit vier vensters. De linker zij-penant heeft op elke bouwlaag één klein vierkant venster; de rechter heeft op de verdieping een klein vierkant venster en op de begane grond een toegangsdeur. Op de borstwering van de verdieping staat in metalen letters het opschrift: LORENTZ SLUIZEN.

De oostgevel heeft links een gemetselde trap langs de gevel, met metalen leuning, naar een deur in de linker penant; in de ronding van de trap drie kleine vensters. Op de begane grond is een dubbele deur. De verdieping heeft twee puien als aan de westzijde. In de rechter penant een toegangsdeur.

Waardering

Het DOUANEGEBOUW te Kornwerderzand, behorende bij de Lorentzsluizen (1931-1933) is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een landschappelijk/geografische ontwikkeling;

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- vanwege de betekenis voor het oeuvre van de ontwerper ir. D. Roosenburg; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van internationaal belang is;

- vanwege de architectonische gaafheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
516528
Complexnaam
Lorentzsluizen
Provincie
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex de LORENTZSLUIZEN (1931-1933) te Kornwerderzand bestaat uit twee groepen van elk vijf UITWATERINGSSLUIZEN met twee bijbehorende SCHUTSLUIZEN en een DOUANEGEBOUW. Het geheel is in Functionalistische stijl ontworpen door ir. Dirk Roosenburg (vormgeving) in samenwerking met het Bureau Zuiderzeewerken. Het complex is gelegen in de 32 km. lange Afsluitdijk, die het vaste land van Noord-Holland en de Friese kust verbindt. Het gedeelte tussen het vasteland en het voormalige eiland Wieringen (1923-1925) is 2,5 km. lang. Het gedeelte Wieringen-Friese vasteland is 30 km. lang en loopt van nabij Den Oever (Noord-Holland) tot nabij Kornwerd (Friesland). In de Afsluitdijk zijn vijf groepen van elk vijf uitwateringssluizen gebouwd, te weten drie nabij Den Oever en twee, de Lorentzsluizen, op het Kornwerderzand. De uitwateringssluizen dienen om het overtollige water van het IJsselmeer bij eb op de Waddenzee te spuien. Nabij de uitwateringssluizen zijn ten behoeve van de scheepvaart schutsluizen aangelegd. In 1918 werd, door de toenmalige regering, de Zuiderzee-wet aangenomen op basis van deze wet werd de Zuiderzee afgesloten door middel van de Afsluitdijk. In 1925 werd begonnen met de aanleg van twee werkeilanden, één bij Den Oever en één bij Kornwerderzand, 4 km. uit de Friese kust. Bij deze werkeilanden zouden de schut- en uitwateringssluizen van de dijk geplaatst worden. Bij Kornwerderzand werden twee groepen van elk vijf uitwateringssluizen en bovendien een kleine en een grote schutsluis ten behoeve van de scheepvaart gebouwd. Op het sluishoofd, tussen de twee schutsluizen, kwam een DOUANEGEBOUW te staan. Aan zeezijde liggen voor de schutsluizen twee draaibruggen met een brugwachtersgebouw.

Tijdens de tweede wereldoorlog hebben de sluizen het door herhaaldelijke bombardementen en beschietingen zwaar te verduren gehad. De sluizen en het douanegebouw zijn hersteld. De bruggen en het brugwachtersgebouw zijn grotendeels herbouwd en gewijzigd en vallen derhalve buiten de bescherming van rijkswege.

Waardering

Het complex de LORENTZSLUIZEN (1931-1933) te Kornwerderzand, bestaande uit twee groepen van elk vijf UITWATERINGSSLUIZEN met twee bijbehorende SCHUTSLUIZEN en een DOUANEGEBOUW is van algemeen belang:

- als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling;

- vanwege het belang voor de geschiedenis van de waterbouwkundige techniek;

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- vanwege de betekenis voor het oeuvre van de ontwerper ir D. Roosenburg;

- als waterbouwkundig werk dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van internationaal belang is;

- vanwege de bijzondere betekenis verbonden met de afsluiting van de Zuiderzee en de ontwikkeling van het IJsselmeer-gebied en omgeving.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Douanekantoor Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kornwerderzand Lorentzsluizen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 23 Makkum
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1932 1932 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Roosenburg, D. ; Drenthe architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven