Platvoetsdijk 22, Borculo

Omschrijving

TWEE SCHUREN (2), noordelijk op het erf gelegen aansluitend het eerder genoemde zandpad als toegangsweg. Van de twee in baksteen opgetrokken schuren is de linker (kruisverband) het grootst en is voorzien van een afgewolfd zadeldak met verlengde dakschilden, gedekt met gesmoorde oud Hollandse pan. De vensters bestaan uit gedeelde rechtgesloten raampjes. De voor- en achtergevels zijn symmetrisch ingedeeld. De rechter schuur in staand verband opgetrokken ligt het dichtst bij het toegangspad tot het erf en bezit een zadeldak, gedekt met rode pannen. De vensters zijn voorzien van 2x2-ruits ijzeren raampjes.

Als VOORGEVEL wordt de korte zijde beschouwd die is gericht naar het erf. In het midden van de linker schuur bevinden zich deeldeuren (waarin een onderdeur) onder een korfboog die is voorzien van aanzet- en sluitstenen ('1909' en 'HH'en 'AM'). Ter weerszijden komt een staldeur voor onder eveneens een met sluit- en aanzetstenen uitgeruste korfboog. De voorgevel van de rechter - jongere- schuur wordt grotendeels in beslag genomen door dubbele deuren van hetzelfde eerder beschreven typen met boogstenen. De LINKER ZIJGEVEL telt vier gedeelde stalraampjes met ertussenin een mestdeurtje.

De ACHTERGEVEL van de grote schuur wordt door drie staldeurtjes gekenmerkt die door een gedeeld stalraampje worden geflankeerd. De geveltop is bezet met een hooiluik dat aansluit op het wolfseind. De gevel van de linker schuur die naar achter is gelegen is identiek aan de voorgevel. De RECHTER ZIJGEVEL bevat enkel vier kleine stalraampjes. Het INTERIEUR van de grote schuur is driebeukig en telt vier ankerbalkgebinten. Ter plaatse van de voormalige paardenstal is een moderne drijfmestgrup gekomen. Op de zoldering zijn slieten aanwezig.

TWEE SCHUREN

- Van architectuurhistorisch belang als goed en gaaf bewaard voorbeeld van bijschuren met esthetische kwaliteiten als goede verhoudingen en detailleringen.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege de vrije ligging in het landschappelijke gebied ten zuidwesten van Borculo en de samenhang van de complex-onderdelen.

- Van cultuurhistorisch belang als onderdeel van een historisch gegroeid boerderijcomplex. Het complex geeft een goed beeld van het agrarische leven en het agrarisch bedrijf in de Achterhoek in de periode 1850-1940.

516420
Blankenborg

Inleiding

Historisch gegroeid BOERDERIJCOMPLEX dat zijn oorsprong vermoedelijk kent in het midden 19de eeuw en in de loop der tijd is uitgebreid met diverse schuren. Na WO II is het complex nog uitgebreid met een moderne ligboxstal, mestcilinder, een silo en twee kapbergen, die niet onder de rijksbescherming vallen. Het complex is ten zuidwesten van het centrum van Borculo gelegen. De bescherming betreft de volgen complex-onderdelen: 1. T-boerderij met aangebouwde schuur 2. Twee bakstenen schuren 3. Twee geschakelde schuren

Omschrijving

De bedrijfsgebouwen zijn met hun voorzijden naar het erf gericht waarbij twee geschakelde gebouwen ten opzichte van elkaar haaks zijn gesitueerd. Deze vallen direct in het oog bij het na het betreden van het zandpad dat vanaf de weg naar het erf leidt. Meer in zuidoostelijke richting gelegen bevinden zich een drietal aangrenzende schuren van verschillende ouderdom. Echter alleen de twee meest oostelijke hiervan zijn beschermd. Nog meer naar links bevinden zich uiteindelijk de silo en mestcilinder en twee kapbergen. Voor de voorgevel van het voorhuis staan linden opgesteld en bevindt zich een door een haagbeuk omgeven groentetuin.

BOERDERIJCOMPLEX

-Van architectuurhistorisch belang als goed en gaaf voorbeeld van een in de periode 1850-1940 gegroeid boerderijcomplex dat harmonisch met de bijgebouwen vrij in het landschap is gelegen en door een zandpad van de weg wordt ontsloten.

- Van stedenbouwkundig belang als onderdeel van een landschappelijk gebied en speelt daarin een beeldbepalende rol.

-Van cultuurhistorisch belang vanwege de duidelijk afleesbare ontwikkelingsgeschiedenis in relatie tot de agrarische (bedrijfs)ontwikkeling van het gebied. Het complex geeft een goed beeld van het agrarische leven in de Achterhoek in de periode 1850-1940.

Platvoetsdijk 22 7271 NG Borculo Ja
F 194 Borculo