Hekweg 9, Geesteren

Omschrijving

SCHUUR De vrijstaande in baksteen (kruisverband) opgetrokken SCHUUR, ligt ten noorden van het achterhuis en is ten opzichte van de achtergevel, haaks geplaatst. Tot halverwege de hoogte van het schilddak is het deels met golfplaten en stro gedekt, terwijl het onderste gedeelte met oud Hollandse pan is belegd. De dakschilden zijn ver naar beneden doorgetrokken. Het dak is aan de geveleinden afgewolfd, maar alleen aan de voorgevel geheel van golfplaten voorzien met uilebord en huisteken. De naar de weg gekeerde zijde van de schuur wordt als VOORGEVEL aangemerkt. Deze is symmetrisch ingedeeld, waarbij ter weerszijden van de opgeklampte dubbele deeldeuren, die gelijk zijn geplaatst aan de gevel, een rondboogvenster en een opgeklampte staldeur voorkomt. De segmentboog die de deeldeuren boven afsluit bevat een sluitsteen die het jaartal '1874' vermeldt. Twee gepleisterde aanzetstenen van de boog en twee gepleisterde blokken halverwege de hoogte van de deuren flankeren de toegang. De LINKER ZIJGEVEL bezit van links gezien twee halfrond afgesloten drieruits gietijzeren stalraampjes (vorktracering), omgord door een rollaag. Twee, recht afgesloten, staldeuren zijn in het midden van de gevel gesitueerd. Het rechter gedeelte bezit drie rechthoekige vensters met drieruits stalraampjes waartussen om en om twee staldeuren zijn geplaatst. De ACHTERGEVEL bezit twee niet meer oorspronkelijke dubbele staldeuren, waarvan het rechtse stel iets kleinere deuren bezit die boven en onder onafhankelijk van elkaar scharnieren. Beide muuropeningen worden door 11/2-steens korfbogen afgesloten en door vijf sluit- en aanzetstenen gemarkeerd. Aan weerszijden van de grote deuren zijn rondboog vensters geplaatst met door roeden verdeelde ramen van het type kerkraam). Geheel links bevindt zich een moderne schuifdeur. De RECHTER ZIJGEVEL bezit in het linker gedeelte evenals in de linker zijgevel twee halfrond afgesloten stalraampjes (vorktracering) en twee staldeurtjes waarvan er een in het rechter gedeelte van de gevel is aangebracht in het nieuwe muurwerk waarin voorts drie betonnen vensters met tweeruits ramen.

SCHUUR

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een tot een boerderijcomplex behorende schuur uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

- Van stedenbouwkundig belang als functioneel onderdeel van het boerderijcomplex Lutje Willink.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van boerderijcomplex Lutje Willink. Het complex geeft een goed beeld van het agrarische leven in de Achterhoek in de periode 1850-1940.

516407
Lutje Willink

Inleiding

BOERDERIJ-COMPLEX 'Lutje Willink', gebouwd in 1867 en later in onder andere 1911 uitgebreid met o.a. een bakhuis en een schuur.Op het erf bevinden zich behalve de bovengenoemde objecten tevens twee kapbergen en moderne bijgebouwen die niet onder rijksbescherming vallen. Het complex omvat de volgende van rijkswege te beschermen onderdelen: 1. BOERDERIJ MET AANGEBOUWDE SCHUUR 2. BAKHUIS 3. SCHUUR. De vrij in het landschap gelegen, ten noorden van de Hekweg gesitueerde boerderij, is te bereiken vanaf de Hekweg via een zandpad met eikenbomen. De Hekweg vormt de verbindingsweg tussen Borculo en Neede.

Waardering

BOERDERIJ, BAKHUIS en SCHUUR gelegen op een erf dat door een zandpad, geflankeerd door eikenbomen van de Hekweg wordt ontsloten.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een redelijk gaaf bewaard boerderij-complex uit de tweede helft van de 19de eeuw, uitgebreid in eerste kwart 20ste eeuw. Het complex is voor een belangrijk deel van belang vanwege de esthetische kwaliteit van de samenstellende onderdelen. Het voorhuis bezit enkele waardevolle interieur-onderdelen.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een landschappelijk gebied en speelt daarin een beeldbepalende rol. Het ensemble heeft een bijzondere betekenis voor het aanzien van dit ten oosten van Borculo gelegen gebied.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de naamgeving Lutje Willink en de door vererving daarvan afgeleide benamingen als Klein Willink, Groot Willink en Nieuw Groot Willink. Boerderijen met deze benamingen zijn alle ten zuiden van de Hekweg te vinden. Het complex geeft tevens, o.a. vanwege de bewaard gebleven interieuronderdelen en de compleetheid van de erfbebouwing, een bijzonder goed beeld van het agrarische leven en het agrarische leven in de Achterhoek in de periode 1850-1940.

Hekweg 9 7274 DN Geesteren BY Ja
L 702 Geesteren