Hekweg 9, Geesteren

Omschrijving

Het ten noorden van het voorhuis gelegen en haaks op de voorgevel gesitueerde BAKHUIS dateert uit 1865. Het is in baksteen opgetrokken (kruisverband), het zadeldak wordt deels door een rode oud Hollandse pan, deels door golfplaten gedekt. Op de nok is een originele schoorsteen bewaard gebleven die is voorzien van een op kolommen rustende dekplaat. Tegen de achtergevel heeft een moderne uitbreiding plaatsgevonden. De VOORGEVEL bezit een opgeklampte schrotendeur met een weldorpel. Het deurkozijn rust op Bentheimer zandstenen neuten. Boven de deur bevindt zich een tweeruits bovenlicht. Links hiervan is een venster gesitueerd met een zesruits schuifraam en een gecementeerde lekdorpel. Venster en deur zijn voorzien van een 11/2-steens strek. In de geveltop bevindt zich een rond venster met gietijzeren roedenverdeling die bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste omgekeerde halve cirkels. Alleen de voorgevel bezit een gesneden windveer. Het linker gedeelte van de LINKER ZIJGEVEL is door een linker en smaller terugspringend modern gedeelte in tweeën te verdelen. In het rechter en oorspronkelijke gedeelte van de gevel zijn drie vensters met gedeelde betonramen en een opgeklampte, recht gesloten staldeur aanwezig. In de ACHTERGEVEL komt een halfrond afgesloten deur voor die wordt geflankeerd door twee moderne halfrond afgesloten vensters met enkelruits ramen. Boven de deur bevindt zich een getoogd zolderluik (rustend op een uitgemetselde lekdorpel), dat evenals de overige muuropeningen door een rollaag wordt afgesloten. De RECHTER ZIJGEVEL is identiek aan de linkergevel voor wat betreft de aanbouw. Het linker gedeelte bezit drie vensters van het type getoogde betonnen ramen op uitgemetselde lekdorpels. Tussen de vensters zijn op onregelmatige afstand van elkaar rechtgesloten staldeurtjes met boven- en onderdelen die onafhankelijk van elkaar scharnieren, geplaatst. De kleine aangebouwde ligstal bezit identieke vensters zoals hiervoor beschreven en twee segmentboogvormig afgesloten opgeklampte deuren. Het INTERIEUR is ten dele gewijzigd ten behoeve van de aangebouwde kalverstal, maar in hoofdvorm aanwezig. Bijzonder is de ovendeur met erboven de forse schouwbalk die over de breedte van het bakhuis is geplaatst. Het bakhuis deed vroeger ook wel dienst als zomerwoning.

BAKHUIS uit 1865.

- Van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een redelijk goed bewaard voorbeeld van een negentiende eeuws bakhuis.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege als functioneel onderdeel van het boerderijcomplex Lutje Willink.

- Van cultuurhistorisch belang als onderdeel van het boerderijcomplex Lutje Willink. Het complex geeft een goed beeld van het agrarische leven in de Achterhoek in de periode 1850-1940.

516406
Lutje Willink

Inleiding

BOERDERIJ-COMPLEX 'Lutje Willink', gebouwd in 1867 en later in onder andere 1911 uitgebreid met o.a. een bakhuis en een schuur.Op het erf bevinden zich behalve de bovengenoemde objecten tevens twee kapbergen en moderne bijgebouwen die niet onder rijksbescherming vallen. Het complex omvat de volgende van rijkswege te beschermen onderdelen: 1. BOERDERIJ MET AANGEBOUWDE SCHUUR 2. BAKHUIS 3. SCHUUR. De vrij in het landschap gelegen, ten noorden van de Hekweg gesitueerde boerderij, is te bereiken vanaf de Hekweg via een zandpad met eikenbomen. De Hekweg vormt de verbindingsweg tussen Borculo en Neede.

Waardering

BOERDERIJ, BAKHUIS en SCHUUR gelegen op een erf dat door een zandpad, geflankeerd door eikenbomen van de Hekweg wordt ontsloten.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een redelijk gaaf bewaard boerderij-complex uit de tweede helft van de 19de eeuw, uitgebreid in eerste kwart 20ste eeuw. Het complex is voor een belangrijk deel van belang vanwege de esthetische kwaliteit van de samenstellende onderdelen. Het voorhuis bezit enkele waardevolle interieur-onderdelen.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een landschappelijk gebied en speelt daarin een beeldbepalende rol. Het ensemble heeft een bijzondere betekenis voor het aanzien van dit ten oosten van Borculo gelegen gebied.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de naamgeving Lutje Willink en de door vererving daarvan afgeleide benamingen als Klein Willink, Groot Willink en Nieuw Groot Willink. Boerderijen met deze benamingen zijn alle ten zuiden van de Hekweg te vinden. Het complex geeft tevens, o.a. vanwege de bewaard gebleven interieuronderdelen en de compleetheid van de erfbebouwing, een bijzonder goed beeld van het agrarische leven en het agrarische leven in de Achterhoek in de periode 1850-1940.

Bakhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Hekweg 9 7274 DN Geesteren BY Ja