Wagenvoortsdijk 6, Almen

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

Aan elke zijde van de dubbelwoning bevindt zich een houten bakhuisje, dat vermoedelijk uit de bouwtijd van de woning dateert. De houten bakhuisjes zijn opgetrokken op rechthoekige grondslag boven een gecementeerde plint en worden afgedekt door een zadeldak met betonpannen. De gevels hebben een groen geverfde vertikale beschieting en zijn aan beide langszijden voorzien van een enkel- en twee gekoppelde 4-ruits ramen. De gevel tegenover het woonhuis is voorzien van een eenvoudige opgeklampte toegangsdeur. De dakranden zijn voorzien van een eenvoudige houten windveer.

Waardering

twee BAKHUISJES bij dubbelwoning

- De bakhuisjes zijn van architectuurhistorische, stedebouwkundige en cultuurhistorische waarde in combinatie met de achtergelegen dubbelwoning en de waterpomp. Als zodanig is er sprake van een belangrijke samenhang in de diverse samenstellende onderdelen van dit complex.

Inventarisatiedatum : 29 november 1997 Printdatum : Januari 9, 1998

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
516397
Complexnaam
-
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Dit complex bestaat uit een vrij gesitueerde, symmetrische DUBBELWONING met een dubbel stalgedeelte, twee BAKHUISJES en een WATERPOMP. De dubbelwoning is gesitueerd ten zuiden van de Harfsensebeek op een terp aan de Wagenvoortsedijk en werd gebouwd door de diaconie van Almen in 1911. In 1994/1995 heeft, in nauwe samenwerking met de gemeente, grondig onderhoud plaatsgevonden. De voorgevel van de woning, met de nok loodrecht op de Wagenvoortsedijk, is gericht naar de verhoogde spoorlijn. Op het erf van het pand bevinden zich enkele oude bomen, waaronder een kerseboom en vier recente, niet onder de bescherming vallende, schuren. Voor het huis bevindt zich de waterpomp met een houten bovenzijde op een gemetselde sokkel. Aan weerszijden van het huis bevindt zich een houten bakhuis.

Waardering

Complex uit 1911, bestaande uit een DUBBELWONING met een dubbel stalgedeelte, twee BAKHUISJES en een WATERPOMP.

- van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard typologisch voorbeeld van een eenvoudige dubbelwoning uit het begin van de twintigste eeuw met oorspronkelijke erfstructuur waarop zich nog enkele interessante bouwsels bevinden. Het pand valt op door de detaillering en het materiaalgebruik, zoals onder andere in de segmentbogen van de vensters. Ook de ver doorgevoerde symmetrie is van belang en afleesbaar aan de geveldetaillering en aan de bijgebouwen.

- van stedebouwkundige waarde door de beeldbepalende functie van het complex in een historisch gegroeid landschappelijk gebied. Het geheel vrij gesitueerde complex pand is bepalend voor het zichtbaar houden van de oorspronkelijke landschappelijke situatie.

- van cultuurhistorische waarde als (voormalig) onderdeel van het bezit van de diaconie van Almen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Bakhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Wagenvoortsdijk 6 7218 MR Almen BY Ja
Wagenvoortsdijk 8 7218 MR Almen BY
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 3169 Almen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1911 1911 vervaardiging
Naar boven