Wagenvoortsdijk 6, Almen

Inleiding

De vrijliggende symmetrische DUBBELWONING met stalgedeelte is gesitueerd ten zuiden van de Harfsensebeek op een terp aan de Wagenvoortsedijk. Het pand werd gebouwd door de diaconie van Almen in 1911. In 1994/1995 heeft, in nauwe samenwerking met de gemeente, grondig onderhoud plaatsgevonden. De voorgevel van het pand met de nok loodrecht op de Wagenvoortsedijk is gericht naar de verhoogde spoorlijn. Op het erf van het pand bevinden zich enkele oude bomen, waaronder een kerseboom.

Omschrijving

De DUBBELWONING heeft een rechthoekige plattegrond en in kruisverband gemetselde gevels met daarboven een schilddak met doorgetrokken achterschild voorzien van gesmoorde muldenpannen. In het midden van de daknok is een gemetselde schoorsteen aangebracht. De ingang van woning en stalgedeelte is naast elkaar aangebracht in de korte gevels. De vensters en deuropeningen van de gevels zijn aan de bovenzijde afgesloten door steense segmentbogen met gepleisterde geboorte- en sluitstenen, die zijn voorzien van diamantkoppen. De boogtrommels zijn gepleisterd. Aan de onderzijde van de vensters bevinden zich gepleisterde vensterdorpels. De woningen en stalgedeelten zijn exact aan elkaar gespiegeld en hebben een identieke indeling.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft in de plint onder de opkamers aan de buitenzijden een rechthoekig venster afgesloten door een halfsteens rollaag, voorzien van een 2-ruits klapraam. Eveneens aan beide zijden bevindt zich hierboven een rechthoekig venster, voorzien van een 4-ruits schuifraam met 2-ruits bovenlicht. Tussen deze vensters bevinden zich twee grote vensteropeningen, voorzien van een 4-ruits schuifraam met 6-ruits bovenlicht. Alle vensters zijn aan de zijkanten voorzien van groen geverfde opgeklampte luiken. Ter hoogte van de vensterbogen bevinden zich 6 muurankers.

De LINKER ZIJGEVEL heeft aan de linkerzijde een schuine zijde vanwege het doorgetrokken dakschild aan de achterzijde. In de rechterzijde heeft de gevel ter hoogte van het bovenlicht van de deur een klein venster, voorzien van een 2-ruits schuifraam en enkel zonneluik. Links van dit venster heeft de gevel een deurkozijn met geprofileerd kalf op hardstenen neuten en dorpel. Hierin is een eenvoudige opgeklampte toegangsdeur aangebracht met 2-ruits bovenlicht. Links van de toegang tot het woongedeelte is de segmentboogvormige deeldeuropening, die wordt afgesloten door een anderhalfsteens segmentboog, gedeeltelijk dichtgemetseld en gepleisterd. Hierin is een kleine segmentboogvormige opgeklampte staldeur aangebracht. Aan weerszijden van de deeldeur, ter hoogte van de bovendorpel bevinden zich kleine vensters, voorzien van 4-ruits ijzeren stalramen die worden afgesloten door halfsteens segmentbogen. Links hiervan is een 2-ruits betonnen stalraam aangebracht ter vervanging van een halfrond stalraam. Het stalgedeelte achter de gevel is niet voorzien van een gecementeerde plint.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft een gelijke indeling maar bezit nog de oorspronkelijke muuropening voor de deeldeur, voorzien van een dubbele opgeklampte deeldeur.

De symmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL is voor beiden stalgedeelten voorzien van twee 2-ruits betonnen stalvensters, links en rechts geflankeerd door groen geverfde opgeklampte houten staldeuren, afgesloten door een halfsteens segmentboog. Voor de staldeuren van elk afzonderlijk staldeel bevindt zich een betonnen mestvaalt, omgeven door een lage betonnen keermuur. Tussen de binnenste staldeuren bevinden zich twee kleine vensters met gemetselde lekdorpels, afgesloten door een halfsteens rollaag. hierin zijn twee klapramen aangebracht. Het dakschild vlak boven de ramen is voorzien van een zinken mastgoot.

De INTERIEURS van zowel de woon- als de stalruimten hebben nog de oorspronkelijke indeling, welke wordt gevormd door een gang welke uitkomt op de woonkamer. De gang wordt geflankeerd door een opkamer aan de voorzijde en een kleine stalruimte met betimmerde hilde aan de andere zijde. De stalruimte heeft een bestrating van klinkers. De woonkamer bevat nog een oorspronkelijke bedstee en een betegelde schouw.

Landelijk gesitueerde DUBBELWONING, gebouwd in 1911.

- van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard typologisch voorbeeld van een eenvoudige dubbelwoning uit het begin van de twintigste eeuw met oorspronkelijke erfstructuur. Het pand valt op door de detaillering en het materiaalgebruik, zoals onder andere in de segmentbogen van de vensters. Ook de ver doorgevoerde symmetrie is van belang en onder meer afleesbaar aan de geveldetaillering en de situering en afwerking van de bakhuisjes.

- van stedebouwkundige waarde door de beeldbepalende functie van het gebouw in een historisch gegroeid landschappelijk gebied. Het geheel vrijgelegen pand is bepalend voor het zichtbaar houden van deze oorspronkelijke landschappelijke situatie.

- van cultuurhistorische waarde als (voormalig) onderdeel van het bezit van de diaconie van Almen.

Inventarisatiedatum : 29 november 1997 Printdatum : Januari 9, 1998

516396

Inleiding

Dit complex bestaat uit een vrij gesitueerde, symmetrische DUBBELWONING met een dubbel stalgedeelte, twee BAKHUISJES en een WATERPOMP. De dubbelwoning is gesitueerd ten zuiden van de Harfsensebeek op een terp aan de Wagenvoortsedijk en werd gebouwd door de diaconie van Almen in 1911. In 1994/1995 heeft, in nauwe samenwerking met de gemeente, grondig onderhoud plaatsgevonden. De voorgevel van de woning, met de nok loodrecht op de Wagenvoortsedijk, is gericht naar de verhoogde spoorlijn. Op het erf van het pand bevinden zich enkele oude bomen, waaronder een kerseboom en vier recente, niet onder de bescherming vallende, schuren. Voor het huis bevindt zich de waterpomp met een houten bovenzijde op een gemetselde sokkel. Aan weerszijden van het huis bevindt zich een houten bakhuis.

Waardering

Complex uit 1911, bestaande uit een DUBBELWONING met een dubbel stalgedeelte, twee BAKHUISJES en een WATERPOMP.

- van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard typologisch voorbeeld van een eenvoudige dubbelwoning uit het begin van de twintigste eeuw met oorspronkelijke erfstructuur waarop zich nog enkele interessante bouwsels bevinden. Het pand valt op door de detaillering en het materiaalgebruik, zoals onder andere in de segmentbogen van de vensters. Ook de ver doorgevoerde symmetrie is van belang en afleesbaar aan de geveldetaillering en aan de bijgebouwen.

- van stedebouwkundige waarde door de beeldbepalende functie van het complex in een historisch gegroeid landschappelijk gebied. Het geheel vrij gesitueerde complex pand is bepalend voor het zichtbaar houden van de oorspronkelijke landschappelijke situatie.

Landarbeiderswoning Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning oorspronkelijke functie Ja
Wagenvoortsdijk 6 7218 MR Almen Ja
Wagenvoortsdijk 8 7218 MR Almen