't Barge, Eefde

Omschrijving

Achter de tuinmanswoning bevindt zich in het park de BOERDERIJ die de naam aan de buitenplaats heeft gegeven. De boerderij van het hallehuistype is momenteel in gebruik als schuur en voor een belangrijk deel bewaard gebleven. Het voormalige voorhuis is waarschijnlijk in de jaren dat de nieuwe woning werd gebouwd tot schuur verbouwd, wat duidelijk zichtbaar is aan de gevels. De oorspronkelijke indelingen van het voorhuis zijn toen vervangen. De VOORGEVEL werd geheel dichtgezet en het voorschild voorzien van een dakkapel. De beide ZIJGEVELS van het voorhuis werden verhoogd en voorzien van deuren met halfcircelvormige boven- en zijlichten. De zijgevels van het bedrijfsgedeelte bleven de oorspronkelijke indeling behouden. De ACHTERGEVEL is voorzien van vlechtingen en een korfboogvormige deeldeuropening. De twee stalramen aan weerszijden hiervan zijn sterk vergroot en één van de korfboogvormig afgesloten staldeurtjes is dichtgezet. Links in de gevel bevindt zich nog een rond venster met een ijzeren roedenverdeling.

Waardering

Voormalige BOERDERIJ van het hallehuistype uit de negentiende eeuw, behorend bij de historische buitenplaats 't Barge.

- van stedenbouwkundige waarde als centraal onderdeel van de buitenplaats 't Barge. De voormalige boerderij heeft een grote ensemblewaarde samen met de tuinaanleg, het landhuis, de tuinmanswoning en het speelhuisje.

- van cultuurhistorische waarde als centraal onderdeel en oorsprong van de historische buitenplaats 't Barge. De voormalige boerderij is weliswaar niet meer in bedrijf en (wat betreft het voorhuis gewijzigd), maar vormt een onmisbare schakel in de historie van dit complex.

516387
't Barge

Inleiding

De oorspronkelijk vrij gelegen HISTORISCHE BUITENPLAATS " 't Barge " wordt thans begrensd door een woonwijk aan de zuidzijde, gelegen tussen 't Barge en landgoed 't Haveke aan de Bargeweg en de Schurinklaan aan de westzijde. Oudtijds werd de buitenplaats Ten Berge genoemd. Dit betrof een boerderij, waarvan een eerdere versie al vanaf 1436 in de bronnen wordt vermeld. Op de plaats van het landgoed was ook in de 19e eeuw een boerderij gevestigd, waarvan het achterhuis in de tuinaanleg is gehandhaafd. In 1903 werd het huidige hoofdgebouw in opdracht van mevrouw Mees gebouwd. Tussen 1908 en 1910 werd rond het landhuis een landschapstuin aangelegd. Het achterhuis van de voormalige boerderij valt niet onder de bescherming. De buitenplaats vormt samen met het landgoed 't Haveke een belangrijk beeldbepalend element voor de historisch gegroeide omgeving rond Eefde.

De HISTORISCHE BUITENPLAATS bestaat uit een tuinaanleg van L.A. Springer (1855-1940) in gemengde stijl (monumentnummer 516384). Binnen deze aanleg bevinden zich een landhuis gebouwd in Overgangsarchitectuur (monumentnummer 516383), een tuinmanshuis in identieke bouwstijl (monumentnummer 516386), een gedeeltelijk gerestaureerd speelhuisje (monumentnummer 516385) en de oorspronkelijke boerderij (monumentnummer 516387).

HISTORISCHE BUITENPLAATS 't Barge, aangelegd tussen 1903 en 1910.

- van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een historische buitenplaats waarop zich een landhuis in Overgangsarchitectuur bevindt. De tuinaanleg is van L.A. Springer en uitgevoerd in gemengde stijl. Zowel de aanleg als het hoofdgebouw vallen op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten die tot uitdrukking komen in de gave verhoudingen van tuinontwerp en landhuis en het rijke materiaal dat is toegepast in gevels, kozijnen en kap van het hoofdgebouw. De combinatie van tuinaanleg, villa, tuinmanswoning, speelhuisje en oorspronkelijke boerderij geven het landgoed een waardevol karakter.

- van stedebouwkundige waarde als belangrijk beeldbepalend onderdeel van de historisch gegroeide omgeving rond Eefde.

- van cultuurhistorische waarde als goed bewaard voorbeeld van een voormalig boerderijcomplex dat werd omgevormd tot buitenplaats door een kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich steeds meer in de buitengebieden ging vestigen.

Bargeweg 1 a 7211 DC Eefde Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij