't Barge, Eefde

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Omschrijving

Geheel aan de zuidoostzijde van de historische buitenplaats 't Barge bevindt zich een door een hoge haag van de tuinaanleg gescheiden TUINMANSHUIS, gebouwd kort na 1903. Het gedeeltelijk onderkelderde tuinmanshuis heeft een rechthoekige grondslag en telt één enkele bouwlaag. De wit gepleisterde gevels zijn gedekt door een zadeldak met een recent doorgetrokken dakschild aan de achterzijde, voorzien van gesmoorde Tuiles du Nord pannen en een met vorstpannen belegde daknok. De gevels zijn voorzien van een omlopende gecementeerde plint en in schoon metselwerk uitgevoerde steense strekken boven vensters en deurkozijnen. Onder andere door deze details en de uitvoering van windveren en kozijnen vertoont het tuinmanshuis qua stijl een grote verwantschap met het hoofdhuis. Op de begane grond zijn de vensters voorzien van gecementeerde lekdorpels. Oorspronkelijk had het tuinmanshuis aan de achterzijde een minder diepe inspringende aanbouw. Deze is recentelijk uitgebouwd, waardoor het gevelvlak van de zijgevels is verlengd alsmede het doorgetrokken dakschild aan de achterzijde. Het tuinmanshuis is eveneens uitgevoerd in overgangsarchitectuur.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL van het tuinmanshuis heeft in het centrum van de gevel op de begane grond, achter twee lage gemetselde muurdammen, een terugspringend gevelvlak met een deurkozijn op hardstenen neuten en dorpel, voorzien van een paneeldeur. De ingang wordt afgedekt door een recente luifel. Aan beide zijden van de ingang is de gevel op de begane grond voorzien van een rechthoekig venster met een door persiennes geflankeerd T-schuifraam, voorzien van een 4-ruits bovenlicht. Boven de gevel bevindt zich een geprofileerde bakgoot op klossen. Het dakschild is in het centrum voorzien van een platgedekte dakkapel met 4-ruits stolpramen. De dakkapel heeft smalle geprofileerde wangen en aan de bovenzijde een omlopende geprofileerde daklijst.

De LINKER ZIJGEVEL heeft op de begane grond aan de linkerzijde een deurkozijn op hardstenen neuten en dorpel. Hierin bevindt zich een paneeldeur met 2 glaspanelen en een 3-ruits bovenlicht. Links van het kozijn bevindt zich in het zwak terugspringende gevelvlak een klein rechthoekig venster met enkel luik, afgesloten door een halfsteens rollaag. Het venster is voorzien van een klapraam. Op de verdieping heeft het gevelvlak van de afsluitende topgevel een klein rechthoekig venster met houten lekdorpel, voorzien van een 4-ruits draairaam. Boven de topgevel bevindt zich een geprofileerde houten windveer met gestileerde pinakel.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft boven de plint twee rechthoekige vensters met flankerende persiennes, beide voorzien van een T-schuifraam met 3-ruits bovenlicht. Rechts hiervan bevindt zich in het zwak terugspringende deel van de gevel een recent deurkozijn. Op de verdieping heeft het gevelvlak van de afsluitende topgevel een soortgelijk venster als de linker zijgevel. Ook de geprofileerde windveer is identiek.

De ACHTERGEVEL heeft als gevolg van de aanbouw een recente indeling.

Door aanpassingen is van het INTERIEUR buiten een klein deel van de oorspronkelijke indeling weinig overgebleven.

Waardering

TUINMANSHUIS in Overgangsarchitectuur, behorend bij de historische buitenplaats 't Barge, gebouwd kort na 1903.

- van architectuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een tuinmanshuis in Overgangsarchitectuur uit 1903. Het pand valt op door de decoratie van de gevels en de rijke uitvoering van kozijnen en windveren.

- van stedebouwkundige waarde als onderdeel van de historische buitenplaats 't Barge. Het tuinmanshuis heeft ensemblewaarden met de tuinaanleg, het landhuis en het speelhuisje.

- van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een goed bewaard voorbeeld van voormalig boerderijcomplex dat werd omgevormd tot buitenplaats door een kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich steeds meer in de buitengebieden ging vestigen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
516386
Complexnaam
't Barge
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

De oorspronkelijk vrij gelegen HISTORISCHE BUITENPLAATS " 't Barge " wordt thans begrensd door een woonwijk aan de zuidzijde, gelegen tussen 't Barge en landgoed 't Haveke aan de Bargeweg en de Schurinklaan aan de westzijde. Oudtijds werd de buitenplaats Ten Berge genoemd. Dit betrof een boerderij, waarvan een eerdere versie al vanaf 1436 in de bronnen wordt vermeld. Op de plaats van het landgoed was ook in de 19e eeuw een boerderij gevestigd, waarvan het achterhuis in de tuinaanleg is gehandhaafd. In 1903 werd het huidige hoofdgebouw in opdracht van mevrouw Mees gebouwd. Tussen 1908 en 1910 werd rond het landhuis een landschapstuin aangelegd. Het achterhuis van de voormalige boerderij valt niet onder de bescherming. De buitenplaats vormt samen met het landgoed 't Haveke een belangrijk beeldbepalend element voor de historisch gegroeide omgeving rond Eefde.

De HISTORISCHE BUITENPLAATS bestaat uit een tuinaanleg van L.A. Springer (1855-1940) in gemengde stijl (monumentnummer 516384). Binnen deze aanleg bevinden zich een landhuis gebouwd in Overgangsarchitectuur (monumentnummer 516383), een tuinmanshuis in identieke bouwstijl (monumentnummer 516386), een gedeeltelijk gerestaureerd speelhuisje (monumentnummer 516385) en de oorspronkelijke boerderij (monumentnummer 516387).

Waardering

HISTORISCHE BUITENPLAATS 't Barge, aangelegd tussen 1903 en 1910.

- van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een historische buitenplaats waarop zich een landhuis in Overgangsarchitectuur bevindt. De tuinaanleg is van L.A. Springer en uitgevoerd in gemengde stijl. Zowel de aanleg als het hoofdgebouw vallen op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten die tot uitdrukking komen in de gave verhoudingen van tuinontwerp en landhuis en het rijke materiaal dat is toegepast in gevels, kozijnen en kap van het hoofdgebouw. De combinatie van tuinaanleg, villa, tuinmanswoning, speelhuisje en oorspronkelijke boerderij geven het landgoed een waardevol karakter.

- van stedebouwkundige waarde als belangrijk beeldbepalend onderdeel van de historisch gegroeide omgeving rond Eefde.

- van cultuurhistorische waarde als goed bewaard voorbeeld van een voormalig boerderijcomplex dat werd omgevormd tot buitenplaats door een kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich steeds meer in de buitengebieden ging vestigen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Tuinmanswoning(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Bargeweg 1 7211 DC Eefde Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 5366 Gorssel
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1903 1903 vervaardiging
Naar boven