Deventerweg 91, Epse

Omschrijving

Aan de linkerzijde van het erf bevindt zich achter het achterhuis een BAKHUIS annex VARKENSSCHUUR met een rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken van in kruisverband gemetselde baksteen en worden afgesloten door een zadeldak met gesmoorde Muldenpannen. Het zadeldak is aan voor- en achterzijde voorzien van een windveer. Het bakhuis heeft een omlopende gecementeerde plint. Rond de schuur is een bestrating van klinkers aangebracht.

De a-symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft een deurkozijn met gesneden kalf, voorzien van een opgeklampte houten deur met 2-ruits bovenlicht. Het deurkozijn wordt afgesloten door een steense segmentboog. Rechts van de deur heeft de gevel boven een betonnen voederbak een venster afgesloten door een steense segmentboog en voorzien van een 4-ruits schuifraam met 2-ruits bovenlicht. Het kozijn is voorzien van opgeklampte zonneluiken en een gecementeerde lekdorpel. Op de verdieping bevindt zich een kleine muuropening, afgesloten door een halfsteens segmentboog en rollaag aan de onderzijde. In de muuropening bevindt zich een opgeklampt hooiluik. Boven de topgevel is het dak voorzien van een geprofileerde windveer.

De LINKER ZIJGEVEL heeft aan de rechterzijde een klein 2-ruits stalraam met gecementeerde lekdorpel. Links hiervan bevinden zich twee opgeklampte staldeuren, afgesloten door een halfsteens segmentboog. Tussen de deuren en aan de rechterzijde van de gevel zijn betonnen stalramen aangebracht.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft een gelijksoortige indeling. Aan de voorzijde van de gevel ontbreekt het oorspronkelijke stalraam. In het midden van het dakschild naast de daknok bevindt zich een hoge gemetselde schoorsteen.

De ACHTERGEVEL heeft in het midden een betonnen stalraam onder het ver doorgetrokken dakschild. Rechts hiervan bevindt zich een opgeklampte staldeur, afgesloten door een halfsteens segmentboog.

BAKHUIS annex VARKENSSCHUUR gebouwd tussen 1925 en 1930.

- van architectuurhistorische waarde als goed bewaard voorbeeld van een bakhuis annex varkenshok uit de periode tussen 1925 en 1930.

- van stedebouwkundige waarde als onderdeel van het boerderijcomplex.

- van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een goed bewaard voorbeeld van een historisch gegroeid boerderijcomplex met sterke invloeden van de stedelijke bouwkunst.

516378

Inleiding

Het BOERDERIJCOMPLEX, gesitueerd tussen het noordelijk deel van de Deventerweg en de Kletterweg ligt thans zowel met de voorgevels als achtergevels naar de straat gekeerd. Aan de Deventerweg wordt het perceel van de straat gescheiden door een smeedijzeren hek voor een grindpad, dat geheel rond het voorhuis is aangelegd. Links en rechts hiervan is een moderne afrastering met betonpalen aangebracht. Aan de achterzijde bevindt zich geen afscheiding tussen het door een bestrating van klinkers voorziene erf en de Kletterstraat. Het complex valt op door de gaaf bewaarde hoofdvorm binnen een grotendeels intact gebleven erfstructuur.

Het complex bestaat uit een BOERDERIJ, gebouwd tussen 1900 en 1905 (1), een BIJSCHUUR (2) en een BAKHUIS annex VARKENSHOK (3). Oorspronkelijk bestond het complex rond 1905 uit een T-boerderij met klein achterhuis. In 1925 werd het voorhuis aan de rechterzijde uitgebreid. Kort hierna is aan de rechterzijde van het achterhuis ook de grote losse schuur gebouwd, die middels een smalle doorgang is verbonden met het oorspronkelijke achterhuis.

BOERDERIJCOMPLEX gebouwd tussen 1900 en 1905 met uitbreiding en wijzigingen uit 1925.

- van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een boerderijcomplex met een rijk uitgevoerd voorhuis In Chaletstijl. De stilistische uitvoering van het voorhuis geeft het complex een typologische waarde als voorbeeld van de invloed van de stedelijke villabouw in de bouwstijl van het voorhuis van een boerderijcomplex.

- van stedebouwkundige waarde door de prominente situering van het complex aan de Deventerweg. Het complex heeft ensemblewaarde door de samenhang tussen de verschillende gebouwen en de intact gebleven erfstructuur.

- van cultuurhistorische waarde als goed bewaard voorbeeld van een historisch gegroeid boerderijcomplex met sterke invloeden van de stedelijke bouwkunst.

Varkenshok Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Deventerweg 91 7214 DD Epse BY Ja