Hoofdweg 16, Godlinze

Omschrijving

STOOKHUT, vermoedelijk uit omstreeks 1842, opgetrokken in rood-bruine baksteen onder een zadeldak met strakke windveren en gedekt met een zwart geglazuurde Hollandse pan. In de zuidoostgevel een opgeklampte deur met rollaag; in de zuidwestgevel een klein venster met diefijzers; in de noordwestgevel een (vernieuwd) venster.

Stookhut van algemeen belang

- vanwege de functionele relatie met de pastorie

516187
Pastorie en stookhut

Inleiding

PASTORIE van de hervormde gemeente, behorend bij de ernaast gelegen Nederlands-hervormde kerk die reeds een van rijkswege beschermd monument is (monumentnummer 9469). De pastorie was van oorsprong een oude weem, die in 1842 van een nieuw voorgebouw is voorzien in een Ambachtelijk-traditionele stijl. In 1863 wordt de schuur vernieuwd. Waarschijnlijk is omstreeks 1885 de schuur afgebroken en is besloten hiervoor in de plaats een voorhuis met serre in eclectische trant te bouwen, dat met de voorkant naar de Hoofdweg gericht is. Het resultaat was een blokhuis met twee voorzijden. Ook is toen vermoedelijk aan de rechter zijgevel een koetshuis gebouwd, dat wegens te veel aanpassingen buiten de bescherming van rijkswege valt. Ten noordoosten van de pastorie staat een STOOKHUT, herinnering aan de periode dat het gebouw een weem was. Sinds circa 1971 is de pastorie als woonhuis in gebruik.

De pastorie is fraai gelegen op de wierde van Godlinze op een zeer ruime kavel grond met boomgaard aan de achterzijde en een diepe tuin aan de voorzijde die door een eind negentiende-eeuws HEK, bestaande uit twee gepleisterde pijlers en een ijzeren hekwerk met regels en stijlen van de Hoofdweg wordt gescheiden. Een brede gracht vormt aan de noordoostzijde de grens met de grond rond de kerk.

Pastorie met hek en stookhut van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een in twee periodes van de 19de eeuw gebouwde Nederlands-hervormde pastorie met twee voorkanten en een stookhut en een hek

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de Nederlands-hervormde kerk

- vanwege de bijzonder mooie ligging op de wierde van Godlinze