Buitensingel 18, Delfzijl

Omschrijving

Twee bouwlagen hoge PASTORIE uit 1924, die via de consistorie met de rooms-katholieke kerk is verbonden. Pastorie en consistorie zijn opgetrokken in een bruine baksteen op een trasraam van bruine klinkers. De CONSISTORIE heeft een plat dak met schoorsteen en houten goot op klossen. Aan de westzijde bevinden zich twee H-vensters onder een betonlatei en een kleine portiek met betonlatei en tegelvloer in rood en geel; in de portiek een gelakte deur met kijkgat en een door roeden gedeeld bovenlicht. Aan de oostzijde een houten deur met zesruits deurlicht tussen twee H-vensters, alle met zesruits bovenlicht en betonlatei.

De PASTORIE heeft een afgeknot schilddak gedekt met leien, een houten goot op klossen, twee gemetselde schoorstenen en aan de voor- en achterzijde een kleine houten dakkapel met een dubbel vierruits venster en plat dak. Vensters en deuren hebben bovenlichten met een betonlatei (op de begane grond met rollaag erboven). De voorgevel (west) heeft in het midden de hoofdentree, bestaand uit een portiek afgesloten door twee betonlateien met daartussen smalle gemetselde pijlers; ervoor een lage gemetselde stoep met bordes van tegels in rood en geel; in de portiek een gelakte houten deur met kijkgat en bovenlicht. Rechts van de entree een driezijdige erker met muizetanddecoratie op de hoeken, onder een afgeknot driezijdig schilddakje met leien en goot op klossen; aan de twee zijkanten een H-venster en in het midden een T-venster, alle met betonlatei. Links van de entree een samengesteld T-venster en op de verdieping twee samengestelde vensters en een H-venster. De zuidgevel heeft een T-venster en een serre met bakstenen basis en plat dak met goot op klossen; aan de beide zijkanten van de serre drie glasruiten met bovenlichten en aan de voorzijde openslaande serredeuren met gemetselde stoep tussen twee glasruiten, alle met bovenlichten; op de verdieping balkondeuren en twee H-vensters, waarvan één smalle. In de achtergevel (oost) openslaande tuindeuren, een vernieuwde deur, twee vernieuwde keukenvensters (oorspronkelijk openslaande vensters) met koekoek eronder en een w.c. venster onder een rollaag; op de verdieping twee samengestelde vensters, een H-venster en een w.c.venster. De noordgevel heeft een T-venster en op de verdieping een staand tweeruits traplicht en openslaande balkondeuren.

Het INTERIEUR valt buiten de bescherming omdat er teveel aan is gewijzigd in de loop der tijd.

Pastorie met consistorie van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een pastorie met aangebouwde consistorie uit 1924

- vanwege de sobere, doch verzorgde vormgeving in Interbellum-architectuur

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de functionele relatie met de rooms-katholieke kerk

- vanwege de beeldbepalende ligging

516184
R.K.kerk St. Jozef en pastorie

Inleiding

Complex, bestaande uit de rooms-katholieke KERK St. Jozeph met PASTORIE, gebouwd in 1924 onder architectuur van architect C. Hardeman uit Zwolle. De kerk is opgetrokken in een laat-neogotische stijl naar voorbeeld van de bouwtrant van A. Tepe. Hardeman voorzag de kerk van een passende neogotische inventaris, grotendeels naar eigen ontwerp. In de jaren vijftig werd het glas-in-lood uit de vensters in de koorsluiting vervangen door glas-in-lood met afbeeldingen van heiligen, een geschenk van de parochianen. In 1960 werd het interieur gemoderniseerd door architect H.J. van Wissen waarbij onder andere de kleurig gedecoreerde wanden strak gepleisterd werden, evenals de beelden. Tevens werd het interieur van de in een Interbellum-architectuur opgetrokken pastorie aangepast. In 1961 werden orgel en orgeltribune vernieuwd. Tegelijk met de bouw van kerk en pastorie werd er om het complex een hek gebouwd, dat in 1960 is gesloopt. Het enige wat over is gebleven is het dubbele, beweegbare smeedijzeren TOEGANGSHEK met regels, stijlen en dwarsstijlen, dat van de straatzijde verplaatst is naar de noordzijde van de kerk.

Het complex is beeldbepalend gelegen op de hoek van de Buitensingel tegenover de oude vestinggracht, naast het gemeentehuis. Het wordt omringd door een ruime tuin, waarvan het gedeelte achter de kerk in het oog valt door de strakke aanleg met heggen en loofbomen.

Waardering

Complex bestaande uit een rooms-katholieke kerk, een pastorie en een toegangshek van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als laat voorbeeld van een rooms-katholiek complex in neogotische stijl uit 1924

- vanwege de sobere, doch verzorgde vormgeving