Korte Maatsweg 5, Eemnes

Omschrijving

Het ten zuiden van de Eemnesser Vaart, tegen de westelijke zomerdijk van de Eem gelegen elektrisch GEMAAL uit 1921 en staat in een gebouw uit 1883 en is opgetrokken op een T-vormige plattegrond. De betonnen in- en uitlaten alsmede de elektrische pompen in de kelder vallen buiten de bescherming. De verschillende typen vensters hebben een stalen roedenverdeling. Het hoofdvolume telt één bouwlaag, aan de westzijde met kelder, tussen tuitgevels onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak. Tegen het hoofdvolume zijn aan de noord- en zuidzijde in 1921 aanbouwen gezet van één bouwlaag onder plat dak ter plaatse van de schoepenraderen van het stoomgemaal. Deze hebben een gecementeerd fries boven en langs de vensters. De gevels van het hoofdvolume zijn bepleisterd en witgeschilderd, met uitzondering van de noordgevel en de strekken.

De voorgevel of oostgevel is symmetrisch ingedeeld en bevat twee hooggeplaatste zesruits vensters onder getoogde strek.

De westgevel aan de Eemnesser Vaart bevat twee vierruitsvensters.

De zuidgevel vertoont links onderaan bouwsporen van dichtgezette getoogde openingen ten behoeve van de oorspronkelijke waterinlaat. De gevel heeft links op dijkniveau twee kleine getoogde vensters. In het midden is een deur gezet, bereikbaar middels een toog, voorzien van een trap met stenen balustrade. Rechts is hiertegen een aanbouw onder plat dak gezet met in de voor- en zijgevels diverse vensters.

De noordgevel heeft links een aanbouw onder plat dak met twee kleine vensters en een groot roedenvenster. Rechts hiervan bevat de gevel een niet oorspronkelijke deur en twee kleine getoogde vensters.

Het interieur van het gemaal telt twee ruimten met een niveauverschil tussen beide. Het verhoogd gelegen westelijke vertrek bevatte oorspronkelijk de kolenopslag.

De oostelijke ruimte is vanuit de hoofdentree bereikbaar middels een houten trap. Het interieur bevat een tweetal pompen, fabrikaat Pannevis te Utrecht, alsmede twee draaistroommotoren van Smit uit Slikkeveer. In het midden tegen de westelijke wand staat een schakelbord. Rechts daarvan is een herdenkingsplaquette van de elektrificatie aangebracht.

In de ruimte staat een potkachel. De werkbank bevindt zich tegen de oostgevel van het hoofdvolume.

De kap heeft een balkenplafond met webvormig aangebrachte ijzeren trekstangen en de aanbouwen worden ondersteund door een gietijzeren zuil die een geklonken H-balk draagt.

De wanden hebben een lambrisering gedecoreerd met sjabloon-patronen. In de westwand bevindt zich een uitsparing ten behoeve van de verbindingsstang tussen stoommachine en de ketel.

Waardering

Het gemaal is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een herkenbaar bewaard gebleven elektrisch gemaal uit 1921, als vervanger van een stoomgemaal uit 1883 en omgebouwd tot een elektrisch gemaal. Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een herkenbaar bewaard gebleven elektrisch gemaal. Tevens van historische waarde vanwege de machinerieën alsmede van situationele waarde in relatie tot de schutsluis en landschappelijke waarde in relatie tot de polder.

516168
Sluiscomplex

Inleiding complex

In de Noordpolder te Veld is aan de Eemnesser Vaart een waterhuishoudkundig complex gelegen, bestaande uit een SCHUTSLUIS in de Eemnesser vaart en een geëlectrificeerd DIESELGEMAAL.

In 1589 is voor het eerst sprake van een (houten) sluis. Deze werd in 1649 vervangen door een stenen exemplaar. De huidige sluis dateert van omstreeks 1880 en is in 1993 gerestaureerd. In 1791 is een watermolen naast de sluis gebouwd, omdat de natuurlijke afwatering door de daling van het maaiveld en de hogere buitenwaterstand op de Eem steeds moeilijker verliep.

Ter vervanging van de watermolen werd in opdracht van het waterschap in 1883 een stoomgemaal gebouwd, dat in 1921 naar de plannen van de ingenieurs W.G. en K. de Wit is verbouwd tot een elektrisch aangedreven gemaal. Bij de verbouwing werden de gevels ingrijpend gewijzigd, de machines en schoepenraderen gedemonteerd en de schoorsteen afgebroken. Het neogotische venster aan de oostzijde werd aangepast. In het gemaal zijn twee Pannevis-pompen geplaatst met een capaciteit van 120 kubieke meter per minuut. In 1994 werden deze buiten gebruik gesteld. Een nieuwe installatie werd in een kelder onder het gemaal ondergebracht. De machines van het gemaal zijn behouden en werken nog steeds, echter ze hebben geen bemalingsfunctie. Door de terugloop van het belang van het vervoer over water werd de sluis steeds minder gebruikt. De boeren wensten bovendien een lage waterstand, in tegenstelling tot de schippers, die juist een grotere diepgang nodig hadden voor hun schepen. In 1953 werd het laatste Eemnesser schip verkocht en in 1958 werd de sluis afgesloten met een betonnen wand. In 1992 besloot het waterschap Gelderse Vallei en Eem het sluisje en het gemaal te restaureren. De schutsluis wordt incidenteel weer gebruikt. Op de plaats van de watermolen is de machinisten- woning gezet die buiten de bescherming valt.

Omschrijving

Het aan de Korte Maatsweg, in de Noordpolder te Veld aan de Eemnesser Vaart gelegen waterhuishoudkundig complex is ten opzichte van het polderlandschap hoger in en tegen de dijk gelegen. Het complex met een waterstaatkundig functionele relatie bestaat uit de volgende onderdelen:

1. dieselgemaal

2. schutsluis

De schutsluis is gelegen ten noorden van het gemaal, aan de oostzijde in de Eemnesser Vaart. Het zuidelijk ervan gelegen gemaal watert af op de Buitenvaart, die in verbinding staat met de Eem. Het gemaal en de kaden van de sluis liggen op, respectievelijk in de zomerdijk van de rivier de Eem. Het complex heeft als functie de afwatering en het op peil houden van de Noord- en Zuidpolder te Veld alsmede het mogelijk maken van een scheepvaartverbinding tussen de Eem en Eemnes-buiten. Het gemaal is omgeven door een aantal bomen.

Waardering

Het waterstaatkundig complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van relatief gaaf bewaard complex bestaande uit een gemaal en een schutsluis. Tevens van situationele waarde vanwege de belangrijke ligging als ensemble in de Noordpolder te Veld, aan de Eemnesser vaart en de relatie met de Buitenvaart en de rivier de Eem.

Boerderijen, molens en bedrijven Gemaal (M) oorspronkelijke functie
Boerderijen, molens en bedrijven Gemaal (M) oorspronkelijke functie Ja