Grote Woerdlaan 9, Naaldwijk

Inleiding

Natte telescopische GASHOUDER van de Haagsche Maatschappij voor Gasdistributie, met een inhoud van 1000 m3. Gebouwd in 1910, zonder specifieke stijlkenmerken, in 1971 verbouwd tot waterberging, waarbij het ijzeren vakwerk is verwijderd. De gashouder maakt onderdeel uit van een complex waartoe ook een dienstwoning en een regulateurshuisje behoren. Het is de laatste gashouder in de provincie.

Omschrijving

De gashouder is opgetrokken op een ronde plattegrond van geklonken staalplaten en heeft een omlopende balustrade met leuning aan de bovenrand. Naar de balustrade loopt en rechte ijzeren steektrap. De gashouder is geplaatst op een betonnen plint.

Waardering

De gashouder is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en industriële waarde door de plaats in de geschiedenis van de regionale nutsbedrijven.

De gashouder is architectuurhistorisch van algemeen belang vanwege de toegepaste utilitaire stijl.

De gashouder heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen.

De gashouder heeft zeldzaamheidswaarde.

516148
complex

Inleiding

Het complex van de Haagsche Maatschappij voor Gasdistributie (Loosduinen) bestaat uit een WOONHUIS annex gasstation uit 1927 in de stijl van de Interbellum-architectuur en een GASHOUDER en is gelegen aan de rand van het centrum van Naaldwijk. De dienstwoning met kenmerken van de late Amsterdamse school heeft een aangebouwde winkelruimte. Daarnaast bevinden zich op het terrein een REGULATEURSHUISJE en een onderhoudsschuurtje, de laatste modern. De gashouder is de laatste van zijn soort in de provincie en doet nu dienst als drinkwateropslag. N.B. Het op het terrein aanwezige onderhoudsschuurtje is voor bescherming van ondergeschikt belang.

N.B. De gashouder is t.b.v. de wateropslag verbouwd, waarbij het ijzeren vakwerk is verwijderd.

Omschrijving

De gashouder bevindt zich pal achter de dienstwoning; het regulateurshuisje bevindt zich aan de straatzijde bevindt.

Waardering

Het gasdistributiecomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en industriële waarde door de plaats die het complex inneemt in de geschiedenis van de regionale nutsbedrijven.

Het gasdistributiecomplex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorsiche waarde, met name de in utilitaire stijl opgetrokken telescopische gashouder.

Het gasdistributiecomplex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie die de onderdelen met elkaar onderhouden.

Het gasdistributiecomplex is van belang vanwege de gaafheid en herkenbaarheid van de onderdelen.

Het gasdistributiecomlex heeft zeldzaamheidswaarde vanwege de zeldzaamheid van de gashouder.