Villa Nuova, Alphen aan den Rijn

Omschrijving

Op rechthoekige grondslag opgetrokken KOETSHUIS van gepleisterde baksteen bestaande uit één bouwlaag met zolderverdieping onder een overstekend, driezijdig schilddak bedekt met gesmoorde Hollandse pannen en deels zinken platen. De gootlijst rust op geprofileerde consoles met een wafelmotief in de zijkant. Het pand heeft een samengestelde plattegrond met aan de linker gevel (west) een krimp ter plaatse van het woonhuis (zuid) en een risalerend volume onder een steekkap dat het koetshuis gedeelte markeert (noord). De hoeken van de bouwvolumes zijn versierd met een blokmotief in de pleisterlaag. Het pand staat op een plint, rondom het pand is een waterdorpel langs de onderdorpels van de vensters aangebracht en een cordonlijst die met de bovenzijde van de getoogde vensters meeloopt. Enkele vensters zijn nog voorzien van vier duimen van de voormalig luiken.

Voorgevel met twee vensters op de begane grond en serliana binnen een verdiept veld in de top. Daarboven een topversiering met decoratief houtsnijwerk en een makelaar.

De linker zijkant van het pand heeft een venster in de zijgevel van de krimp en ter plaatse van het woonhuis drie vensters en een deur onder een bovenlicht. Het dakschild boven deze gevel is verhoogd waardoor een brede dakkapel is ontstaan voorzien van geschakelde vierruits vensters. De risalerende gevel van het koetshuis is voorzien van twee dubbele getoogde segmentboogvormige inrijdeuren onder een geprofileerde lijst met sluitsteentjes. Daarboven twee geschakelde keperboogvormige luiken met venstertjes binnen een verdiept veld. Tussen beide deuren en vensters is een liseen met blokmotief aangebracht eindigend bij een terracotta paardenhoofd. Het terugspringende linker bouwdeel heeft een deur met drielicht bovenlicht en drie blinde vensters waar in het bovenste deel een gietijzeren stalvenster geplaatst is.

In de rechter zijgevel van het woonhuisgedeelte zijn drie venster geplaatst. Daarboven is het dakschild opgelicht en in de verhoogde gepleisterde gevel zijn drie vensters onder een tweelicht bovenlicht geplaatst. De entree die zich tussen de gevel van het woonhuis en de stal bevindt heeft een paneeldeur onder een bovenlicht gevuld met glas-in-lood en is toegankelijk via zes treden eindigend in een bordes. In de gevel van de stal zijn vier ijzeren getoogde stalvensters geplaatst en een deur onder een getoogd bovenlicht. De achtergevel heeft een nieuwere rechtgesloten staldeur en daarboven een dakkapel met een hooiluik.

INTERIEUR met oorspronkelijke indeling, marmeren vloer in de gang. Het bovenlicht van de tochtdeur is gevuld met gegraveerd glas van Bouvy uit Dordrecht. In de keuken zijn de oorspronkelijke keukenkastjes aanwezig en het granito aanrecht.

Waardering

Het koetshuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde wegens de herkenbare oorspronkelijke functie behorend bij de directeurswoning.

Het koetshuis met bijbehorend interieur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens het ontwerp in een Eclectische bouwstijl.

Het koetshuis is van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging aan de Rijn en de Oudshoornseweg.

Hoewel het koetshuis is slechte staat verkeert is het oorspronkelijk wat betreft hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

516127
Villa Nuova

Inleiding

Villa Nuova werd in 1868 gebouwd op de plaats van het in 1865 afgebroken buitenhuis Buitenzorg in opdracht van Johannes Piek, directeur van de houtzagerijen aan de Heymanswetering. Het woonhuis (VILLA) is ontworpen in de bouwstijl van het Eclecticisme, met elementen in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance in het interieur. In 1885 werden in het interieur lambriseringen aangebracht, die door Belgische beeldhouwers waren vervaardigd. Enkele jaren na voltooiing van de villa werd een KOETSHUIS in eveneens een Eclectische stijl, een tuinmanswoning en een oranjerie gebouwd. In de tuin werd een vijver aangelegd. De bijgebouwen zijn verdwenen, met uitzondering van het koetshuis.

N.B. In de voorgevel van de villa zijn een aantal persiennes verdwenen.

Waarschijnlijk is het pand in de jaren dertig van de 19de eeuw voor bewoning van twee gezinnen geschikt gemaakt waarvoor de zolderverdieping van het woonhuis is uitgebouwd en een tweede entree in de rechter zijgevel (oost) gemaakt is.

Omschrijving

Villa Nuova en het daarbijbehorende koetshuis maken deel uit van een strook fabrikantenvilla's en landhuizen aan de oever van de Oude Rijn, net buiten de bebouwde kom van Alphen. De villa is met de voorgevel naar de straat en de rivieroever gesitueerd (zuid). Rechts daarvan (oost) is het koetshuis gebouwd dat met de kopse gevel naar de straat staat. De hoofdgevel met daarin de entree naar de stallen en de woning is naar de villa gericht (west).

Waardering

Complex met villa en koetshuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een historisch gegroeide structuur van landhuizen en fabrikantenvilla's langs de Oude Rijn. Tevens heeft dit complex waarde als voorbeeld van een directeurswoning bij een voor deze streek typerende industrie.

Complex met villa en koetshuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de Eclectische bouwstijl waarin beide panden zijn vormgegeven.

Villa en koetshuis zijn als complex gebouwd en vormen een geheel vanwege de bouwstijl en de ruimtelijke en functionele relatie die tussen de beide panden bestaat. Het complex is beeldbepalend gesitueerd aan de oever van de Oude Rijn en maakt deel uit van het lint met monumentale bebouwing.

Koetshuis (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Oudshoornseweg 172 2401 LD Alphen aan den Rijn Ja