Oost Kinderdijk 4, Alblasserdam

WOONHUIS van het type dijkwoning uit 1900 in Traditioneel-Ambachtelijke stijl.

Aan de rechtergevel een houten KOETSHUIS in Chaletstijl. Het pand staat direkt aan de Kinderdijk, aan de achterzijde bevindt zich een voormalige sloepenloods.

Omschrijving

Woonhuis met een verhoogd middendeel over de gehele diepte van het pand; dit gedeelte heeft een ronde kap, voor het overige schilddaken. In de dakkap enkele simpele dakraampjes. De woning is opgetrokken in rode baksteen met gestucte detaillering, heeft geprofileerde houten T-vensters met getoogde bovenlichten en met hardstenen dorpels. Pand heeft geprofileerde houten daklijsten en gestucte hoekpilasters.

Centraal in de symmetrische, vijfassige voorgevel de hoofdas geaccentueerd door gecannuleerde lisenen en het, boven de daklijst uitstekende, middendeel (dakkapel) beëindigd door een geprofileerde, getoogde lijst; de zijkanten van het middendeel zijn witgepleisterd. In de hoofdas is de voordeur met getoogd bovenlicht, daarboven een vijfzijdig balkonnetje met houten spijlen rustend op een houten console. Hieraan een T-venster met getoogd bovenlicht en aan weerszijden gecannuleerde hoeklisenen. Aan weerszijden van de voordeur twee T-ramen.

Aan de linkerzijgevel een houten serre met deuren naar het woonvertrek en een ijzeren trapje naar de achtertuin. De balustrade van de serre heeft gietijzeren spijlen, het platte dak van de serre rust op gecannuleerde houten zuilen. De voorste helft van de serre is dichtgezet met glazen wanden.

De symmetrische achtergevel is vrijwel identiek aan de voorgevel. Het representatieve karakter wordt versterkt door de hoofdas en de dubbele trap met bordes bij de centraal geplaatste entreedeur. Aan weerszijden van de deur twee T-vensters die in tegenstelling tot de voorgevel binnen één kozijn zijn gevat; in het midden daarvan een korintisch houten zuiltje. Onder de ingangspartij een deur naar het souterrain; deze heeft gestucte gevels.

Tegen de rechterzijgevel een houten koetshuis met uitgesneden hoofdgestel en geprofileerde daklijsten. Overstekend zadeldak met nokrichting haaks op de dijk. De gevels van houten vakwerk, met hier en daar diagonale schoren. Vakken betimmerd met horizontaal of vertikaal geplaatste schroten. Meerruitsvensters.

INTERIEUR De plattegrond van het woonhuis is nagenoeg gaaf; met aan weerszijden van de centrale marmeren gang meerdere vertrekken. Diverse fraaie stucplafonds met krulmotieven en fruitstukken. Houten vloeren en in de voorkamer een zwarte marmeren schouw met diamantkoppen en voluten. In de keuken een betegelde schouw. Boven een zinken wasbak met houten betimmering en in het trappenhuis een houten toog met voluutvormige consoles. In de kelder een troggewelf en boogmetselwerk.

Waardering

Het woonhuis met koetshuis is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een dijkwoning met karakteristieke onderverdieping voortkomend uit de situering aan de dijk met bijbehorend representatief koetshuis.

Het woonhuis met koetshuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde zoals de representatieve uitstraling van het woonhuis en de bouwstijl van het naastgelegen koetshuis. Het woonhuis bezit enkele karakteristieke interieur-onderdelen.

Het pand is gaaf in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.

Het pand heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de fraaie ligging aan de Lek aan de buitenzijde van de winterdijk. Woonhuis en koetshuis hebben ensemblewaarde.

Koetshuis (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie
Oost Kinderdijk 4 2953 CP Alblasserdam Ja