Omschrijving

Van de gesloopte houten wachtpost ten oosten van de noordoostelijke bunker is de betonnen voeting nog aanwezig. Deze bestaat uit BETONNEN FUNDERINGSBALKEN die tesamen een rechthoek vormen van circa 5 bij 8 meter.

Waardering

De betonnen funderingsbalken van de wachtpost zijn van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het bunkercomplex aan de Achterweg.

515937
Bunkercomplex Achterweg

Inleiding

Bunkercomplex bestaande uit twee KUNSTBEWAARPLAATSEN, in het duingebied en nabij de Achterweg. Het complex is in 1940-1941 gebouwd naar ontwerp van J. Emmen, hoofdingenieur bij de Rijksgebouwendienst. Opdrachtgever van het complex was de Contactcommissie voor de bescherming van culturele waarden tegen oorlogsgevaren. Deze onder de toenemende oorlogsdreiging door het Rijk ingestelde commissie nam in oktober 1939 het besluit om in de duinen bomvrije bunkers te bouwen voor de collecties van de grote musea in het westen van het land. Op 1 april 1940 is begonnen met de bouw die na de Duitse val is voortgezet. De kluizen zijn in maart 1941 opgeleverd en vervolgens geheel gevuld met kunstschatten uit het Rijksmuseum. In maart 1942 moesten ze echter al weer ontruimd worden in verband met de aanleg van de Atlantikwall. De kunstbunkers zijn thans in gebruik als bergplaats voor een deel van de collectie van het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam. Ten behoeve van de nieuwe functie werden de oorspronkelijke ijzeren schilderijrekken vervangen door moderne stellingen. Noordoostelijk van de twee bunkers bevinden zich de funderingsbalken van een houten wachtpost. De restanten completeren de historische betekenis van het complex en zijn van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Bunkercomplex bestaande uit twee aangeaarde in beton uitgevoerde kunstbewaarplaatsen. De bunkers zijn op geringe afstand van elkaar gesitueerd op ongeveer honderd meter ten westen van de Achterweg, beide aan een afzonderlijk onverhard zijpad.

Waardering

Het bunkercomplex is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde welke is verbonden met de geschiedenis van het veiligstellen van topstukken van het Nederlands culturele erfgoed tegen oorlogsdreiging en als uitdrukking van een door een speciaal in hiervoor in het leven geroepen contactcommissie voor de bescherming van culturele waarden voor de tweede wereldoorlog.

Wachtpost Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair wachtgebouw oorspronkelijke functie Ja
Heemskerk Duingebied, Achterweg, Heemskerkerduin Ja