Hoofdstraat 91, Hoogezand

Omschrijving

PAARDENSTAL op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop niet-originele pannen; niet-originele goot op bakstenen klossen; strakke houten windveren; muurankers.

In de topgevel aan de voorzijde (zuidgevel) een houten schuurdeur onder rollaag en een getoogd drieruits venster onder rollaag; in de top een rond venster onder rollaag waarin decoratieve ijzeren roedenverdeling.

In de westgevel twee zesruits vensters onder rollaag.

In de oostgevel een zesruits venster onder rollaag.

Paardenstal van algemeen belang:

- als voorbeeld van een paardenstal uit het vierde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen behorende bij een voornaam herenhuis

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met het woonhuis

515882
Buitenlust

Hoogezand, Hoofdstraat 91;93 `Buitenlust'

C9601EB: 9601EB91/9601EBPS

Inleiding

Complex, genaamd Buitenlust, bestaande uit een HERENHUIS met aangebouwd KOETSHUIS en vrijstaande PAARDENSTAL. De naam is afkomstig van de voormalige buitenplaats waartoe dit huis, gebouwd in 1771, vroeger behoorde. Het pand werd gebouwd in opdracht van S. Gockinga, ambtman van Selwerd en richter van Sappemeer. Rond 1890 heeft het pand een nieuw uiterlijk verkregen (Eclectische stijl). Aan de linkerzijde van het voorhuis werd een serre en aan de voorzijde een erker aangebouwd. Bijzonder is het gekleurde glas-in-lood in de bovenlichten waarop diverse zinnebeeldige voorstellingen (bv. hoorn des overvloeds) zijn afgebeeld. In 1945 werd het pand intern verbouwd ten behoeve van bewoning door twee gezinnen. De indeling van de plattegrond werd aan de rechterzijde gewijzigd; de linkerzijde is redelijk origineel.

Het complex is gelegen aan de Hoofdstraat op een langgerekt perceel en vormt samen met het naastgelegen pand (Hoofdstraat 95) een opvallend monumentaal ensemble. Het koetshuis is gelegen in de diepe tuin aan de achterzijde van de woning. Aan de linkerzijde van het huis staat een rode beuk, aan de rechterzijde een monumentale kastanje. Het pand wordt aan de voorzijde van de openbare weg gescheiden door een eenvoudig uit omstreeks 1890 stammend ijzeren HEK; centraal een beweegbaar deel.

Waardering

Herenhuis met aangebouwd koetshuis, paardenstal en hek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een herenhuis oorspronkelijk gebouwd in 1771 met een uiterlijk van omstreeks 1890 in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving en eclectische detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het complex als de samenstellende onderdelen