Omschrijving

De één verdieping hoge, geheel onderkelderde RENTENIERSWONING stamt uit 1876 en is opgetrokken in een Eclectische stijl. De woning op nagenoeg rechthoekige plattegrond heeft gepleisterde gevels op een naar voren springend gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een afgeplat schilddak waarop zwart geglazuurde Friese golfpannen; vier gepleisterde schoorstenen; houten kroonlijst. De gevels worden geleed door T-vensters met afgeronde hoeken aan de bovenzijde en een gepleisterde omlijsting met decoratieve kuif; aan de voorzijde gepleisterde hoekpilasters.

De entree bevindt zich in het middenrisaliet van de voorgevel, (zuidzijde) dat is doorgetrokken boven de gootlijst en wordt beëindigd met een houten fronton; aan weerszijden een terugliggend driehoekig vlak. De entree bestaat uit twee houten paneeldeuren waarin gietijzeren panelen met bovenlicht met afgeronde hoeken; drie treden hoge hardstenen stoep met aan weerszijden een laag hardstenen muurtje; aan de linkerzijde `J.K.B. 18' en aan de rechterzijde `J.A.B. 76'. Boven de entree een balkon, dat rust op decoratieve consoles; balustrade van houten stijlen waartussen een decoratief hekwerk; twee openslaande houten balkondeuren waarin glas met bovenlicht met afgeronde hoeken en gepleisterde omlijsting met kuif. Aan weerszijden van het middenrisaliet twee T-vensters.

In de westgevel aan de rechterzijde een nis en een T-venster waaronder twee getoogde keldervensters; aan de linkerzijde een niet-originele entree (oorspronkelijk venster) en een niet-origineel wc-raam. Het koetshuis is middels een muur verbonden met de woning. In de muur verschaft een houten paneeldeur toegang tot de tuin.

In de achtergevel (noordzijde) centraal twee houten paneeldeuren waarin decoratieve gietijzeren panelen met bovenlicht met afgeronde hoeken waarin een gietijzeren levensboom; aan de rechterzijde een niet-origineel venster. Voor de paneeldeuren een veranda opgebouwd uit houten pijlers waartussen een beschoten segmentboogvormig fries waarvoor een twee treden hoge gietijzeren stoep; vloer van plaatstaal; plat dak waarop niet-originele golfplaat; niet-origineel hekwerk. Onder de veranda een tweedelig keldervenster. Aan weerszijden van de veranda twee T-vensters en twee tweedelige keldervensters; aan de rechterzijde een koekoek met stoep van acht treden die leidt naar een houten kelderdeur.

In de oostgevel drie T-vensters, een nis en drie keldervensters, waarvan één tweedelig, met diefijzer.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren waarboven gestucte decoraties, de houten blinden, de stucplafonds, in de hal de dubbele houten tochtdeuren waarin gekleurd glas met getoogd bovenlicht waarin een gietijzeren decoratie, in de voorkamers de marmeren schouwen waarboven gepleisterde pilasters en de decoratieve houten vensterbanken.

Het KOETSHUIS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop deels zwarte Friese golfpannen en deels niet-originele pannen; aan de voorzijde decoratieve en aan de achterzijde strakke houten windveren; zinken goot.

In de topgevel van de voorgevel (noordzijde) twee opgeklampte houten deuren onder rollaag, een liggend tweeruits venster en in de top twee ronde vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder rollaag.

In de oostgevel twee zesruits vensters onder rollaag.

De topgevel van de achtergevel (zuidzijde) is aangesmeerd.

In de westgevel een opgeklampte houten deur.

Een muur verbindt koetshuis en woonhuis.

Waardering

Rentenierswoning met aangebouwd koetshuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een rentenierswoning met koetshuis uit het vierde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de traditionele vormgeving en Eclectische detaillering van het woonhuis

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Hoofdstraat

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515855
Complexnaam
Rentenierswoning, koetshuis, prieel
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Complexomschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit een RENTENIERSWONING met aangebouwd KOETSHUIS en PRIEEL, gebouwd in 1876 in opdracht van landheer Jan Kornelis Boon, vermoedelijk ontworpen door architect J.K. de Cock in een Eclectische stijl. Omstreeks 1914 is een dakkapel op het dakvlak van de voorzijde geplaatst en is het prieel verplaatst. Zowel in 1939 als in 1945 (voor de huisvesting van twee gezinnen) is de indeling van het interieur gewijzigd. Tevens werd in 1945 in de linkergevel een nieuwe entree en wc-raam geplaatst. In de loop der tijd zijn op zolder kamers afgetimmerd (nieuwe dakramen).

Het complex is gelegen op een ruim langwerpig perceel en wordt aan de voorzijde van de openbare weg afgescheiden door een eenvoudig uit omstreeks 1876 stammend ijzeren HEK; gietijzeren pijlers met cannelures waartussen een ijzeren hekwerk; centraal een beweegbaar deel. Het koetshuis, gelegen aan de linkerzijde van de woning, wordt middels een muur verbonden met het woonhuis. Het prieel is gelegen in de tuin aan de achterzijde van de woning. In deze tuin zijn nog restanten aanwezig van een landschappelijke aanleg.

Waardering

Rentenierswoning met aangebouwd koetshuis, prieel en hek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een rentenierswoning met koetshuis en prieel uit het vierde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de traditionele vormgeving en opvallende detaillering van het woonhuis

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het complex en de samenstellende onderdelen

- vanwege de beeldbepalende ligging van het complex aan de Hoofdstraat

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hoofdstraat 115 9601 EC Hoogezand Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rentenierswoning
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 4835 Hoogezand
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1876 1876 vervaardiging
1914 1914 dakkapel voorzijde verbouwing
1939 1939 interieur verbouwing
1945 1945 interieur en nieuwe entree verbouwing
Naar boven