Hoofdstraat 115, Hoogezand

Omschrijving

Het PRIEEL uit omstreeks 1876 op rechthoekige plattegrond is opgebouwd uit houten stijlen met regels waartussen platen en wordt gedekt door een lessenaarsdak waarop niet-originele golfplaten; goot op houten klossen.

De voorgevel (zuidzijde) is open. In de achtergevel (noordzijde) een staand venster.

Prieel van algemeen belang:

- als voorbeeld van een prieel uit het vierde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de redelijke mate van gaafheid

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met het woonhuis

515856
Rentenierswoning, koetshuis, prieel

Inleiding

Complex bestaande uit een RENTENIERSWONING met aangebouwd KOETSHUIS en PRIEEL, gebouwd in 1876 in opdracht van landheer Jan Kornelis Boon, vermoedelijk ontworpen door architect J.K. de Cock in een Eclectische stijl. Omstreeks 1914 is een dakkapel op het dakvlak van de voorzijde geplaatst en is het prieel verplaatst. Zowel in 1939 als in 1945 (voor de huisvesting van twee gezinnen) is de indeling van het interieur gewijzigd. Tevens werd in 1945 in de linkergevel een nieuwe entree en wc-raam geplaatst. In de loop der tijd zijn op zolder kamers afgetimmerd (nieuwe dakramen).

Het complex is gelegen op een ruim langwerpig perceel en wordt aan de voorzijde van de openbare weg afgescheiden door een eenvoudig uit omstreeks 1876 stammend ijzeren HEK; gietijzeren pijlers met cannelures waartussen een ijzeren hekwerk; centraal een beweegbaar deel. Het koetshuis, gelegen aan de linkerzijde van de woning, wordt middels een muur verbonden met het woonhuis. Het prieel is gelegen in de tuin aan de achterzijde van de woning. In deze tuin zijn nog restanten aanwezig van een landschappelijke aanleg.

Waardering

Rentenierswoning met aangebouwd koetshuis, prieel en hek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een rentenierswoning met koetshuis en prieel uit het vierde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de traditionele vormgeving en opvallende detaillering van het woonhuis

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het complex en de samenstellende onderdelen