De Vryhof, Warnsveld

Omschrijving

Het achthoekige TUINHUIS, gelegen ten zuidoosten van het landhuis, is gebouwd in 1933 en bestaat uit één bouwlaag met achtzijdig tentdak bekroond door een gebakken piron. Het tentdak is gedekt met authentieke leipannen met gebogen leipannen op de hoekkepers. In zeven zijden bevindt zich een zesruits stolpraam, direct boven het trasraam met rollaag. Aan de noordzijde bevindt zich de ingangspartij bestaande uit een dubbele houten deur met achtruits glasindeling. Aan de bovenzijde wordt iedere zijde afgesloten door een rollaag, die de vensters scheidt van het houten overstek. De hoeken die gevormd worden door de acht zijden hebben een stompe tandversiering.

Waardering

TUINHUIS gebouwd in 1933 naar ontwerp van de architect T.J. LOGGERS uit Holten in opdracht van J.Th. Joosting.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een tuinhuis dat deel uitmaakt van het ontwerp voor een landhuis van de architect Loggers.

- Van stedenbouwkundige waarde als vrijstaand onderdeel van een complex gelegen in een bosrijke omgeving.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het ontwerp van een landhuis met Engelse invloeden van belang voor de ontwikkeling van het Nederlandse woonhuis.

515844
De Vryhof

Omschrijving

Vrijstaand LANDHUIS met TUINHUIS gebouwd in 1933 door de architect T.J. LOGGERS in opdracht van de heer J.Th. Joosting. De opdrachtgever heeft het huis bewoond tot zijn dood in 1983 waarna het verkocht is aan de heer Baretta. De nieuwe eigenaar heeft het dak laten isoleren waarbij de oude leipannen zijn vervangen door nieuwe van hetzelfde soort. Verder heeft het vrijstaande huis geen ingrijpende veranderingen ondergaan, zodat tevens het interieur bewaard is gebleven. Het landhuis met tuinhuis is gesitueerd op een vrij, open terrein omsloten door een bos bestaande uit dennen en loofhout aan de zuidzijde van de Lage Lochemseweg op voormalig Almens gebied, buiten de bebouwde kom van Warnsveld in de gemeente Warnsveld. Het landhuis is zoveel mogelijk in de noordhoek gesitueerd, zodat er aan de zuidzijde een open terrein overbleef met ruim uitzicht. In de tuin bevindt zich aan de zuidoostzijde van het landhuis een tuinhuis met dezelfde vormgeving met nog oorspronkelijke leipannen. Onder de bescherming vallen:

1.landhuis

2.tuinhuis

T.J. LOGGERS heeft gebruik gemaakt van een L-vormige plattegrond met de woonvertrekken aan de zuidzijde, die aan de noordzijde worden afgesloten door een gang. De familievertrekken bevinden zich aan de oostzijde, terwijl de dienstvertrekken aan de westzijde liggen. Naar alle waarschijnlijkheid is de architect geïnspireerd door het 'north corridor plan' geïntroduceerd door Philip Webb. Eén van de belangrijke navolgers van Webb is R. Norman Shaw, één van de belangrijke initiatiefnemers van de Arts and Crafts beweging. Arts and Crafts invloeden komen terug in het interieur van het landhuis waar de architect Loggers de vuurzit/'inglenook' toepast. De oppervlakte van de hal is onder invloed van de Nederlandse cultuur van bescheiden formaat met een monumentale woonkamer als tegenhanger. De woonkamer wordt afgesloten met een tongewelf bestaande uit houten gelamineerde spanten ingevuld met celotex-platen.

Waardering

LANDHUIS met TUINHUIS gebouwd in 1933 in de gemeente Warnsveld naar ontwerp van de architect T.J. LOGGERS uit Holten in opdracht van J.Th. Joosting.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een landhuis met tuinhuis uit de jaren dertig waarvan het ontwerp van de architect Loggers beïnvloed is door het Engelse landhuis en de Arts and Crafts beweging. Kenmerkend hiervoor is met name het north-corridor plan in navolging van Philip Webb en R. Norman Shaw. Daarnaast is ook het interieur van het landhuis als het tuinhuis bewaard gebleven. Van belang is onder andere de inglenook', het tongewelf met gelamineerde spanten en celotex en de vensterbanken van Offerhaustegels. Tevens is dit landhuis te Warnsveld één van de beter bewaarde werken van de architect T.J. Loggers.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de vrije ligging van zowel het landhuis als het tuinhuis in een bosrijke omgeving.

- Van cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een landhuis met tuinhuis met Engelse invloeden voor de ontwikkeling van het Nederlandse woonhuis.

Tuinhuis Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Lage Lochemseweg 20 7231 PM Warnsveld BY Ja