Lochemseweg 29, Warnsveld

Omschrijving

DIENSTWONING en PAARDENSTAL uit het einde van de negentiende eeuw. De paardenstal staat rechts achter het huis, tegen de bosrand.

Het huis heeft een T-vormige plattegrond. De voorgevel van het woonhuis bevindt zich parallel aan de Lochemseweg. Het zadeldak van het voorhuis en het afgewolfde dak van het achterhuis zijn belegd met gesmoorde kruispannen. Door het linkerschild van het dak van het achterhuis steekt een schoorsteen waarnaast een klein dakraam is aangebracht. Op het achterschild van het dak van het voorhuis bevinden zich zowel links als rechts van de nok van het achterhuis een schoorsteen. De voorgevel heeft een middenrisaliet dat doorloopt tot de zolderverdieping en middels een opbouw door het dak heensteekt. de opbouw heeft een zadeldakje welke ook loodrecht staat op het voorhuisdak. De gevels zijn in kruisverband gemetseld. Zowel het voorhuis als het achterhuis hebben een doorlopende blauwgrijs gepleisterde plint. De ramen op de benedenverdieping van het voorhuis zijn voorzien van luiken. Ter plaatse van de bovendorpels van de ramen bevinden zich gele verblendsteenbanden. Het fries wordt benadrukt door gele verblendsteendecoratie en rechthoekige geschilderde gevelvlakken.

De VOORGEVEL is symmetrisch en heeft een middenrisaliet met daarin de voordeur en daarboven een raam. De voordeur heeft een zesruits bovenlicht. De voordeur bevindt zich in een segmentboogvormige deuropening. De afsluitende segmentboog is, evenals de overige segmentbogen in de gevels van het voorhuis, voorzien van in gele verblendsteen uitgevoerde aanzet- en sluitstenen en koppen. Aan weerszijden van de voordeur bevinden zich in het risaliet een aantal versierende elementen. Boven de plint is een witgepleisterd vierkant aangebracht met daarboven een uitkragende rollaag welke als rollaag doorloopt in de overige gevels. Hierboven bevindt zich een ondiepe, smalle, hoge witgepleisterde nis. Aan de onderzijde is deze nis afgesloten met een stenen onderdorpel, aan de bovenzijde door een witte gepleisterde band met geometrische figuren, waarin de nis in een puntje toeloopt. Boven de witte band is een kleinere en eveneens gepleisterde nis aangebracht met een getrapte afsluiting aan de bovenzijde. Het stolpraam boven de voordeur heeft een 8 ruits bovenlicht. De halfronde boogvulling bestaat uit metselwerk van donkere en lichte baksteenkoppen in dambordpatroon. De onderdorpel is van steen waaronder een wit gepleisterde rechthoek. Links en rechts van de voordeur bevindt zich een gemoderniseerd T-schuifraam waarvan het bovenraam een 8-ruits verdeling heeft. De vensters hebben een stenen onderdorpel.

De LINKERZIJGEVEL van het voorhuis heeft op de benedenverdieping twee ramen als in de voorgevel waartussen een smalle gepleisterde en rondbogig afgesloten nis. Onder het linkerraam bevindt zich een rechthoekig kelderlicht in de plint. Ter plaatse van de zolderverdieping is in het midden een segmentboogvormige stolpraam met een 8-ruits bovenlicht aangebracht. Dit venster wordt, evenals aan de andere zijgevel, aan beide zijden geflankeerd door een driehoekige decoratie in gele verblendsteen. Het dakoverstek wordt afgesloten met een eenvoudig sierspant met makelaar. De zijgevel van het achterhuis bevat een tweetal getoogde stalraampjes van gietijzer met een stenen onderdorpel en een rechthoekig venster met een stenen onderdorpel en een half steens rollaag. De indeling van de ACHTERGEVEL van het achterhuis is gewijzigd. De getoogde staldeur rechts en het ronde venster in de geveltop zijn origineel. De plaats van de oorspronkelijke staldeuren in het midden is nog in het metselwerk zichtbaar. De opening is dichtgemetseld en vervangen door een deur met zijlicht. Links van die deur is een rechthoekig venster aangebracht en de linker staldeur is eveneens dichtgemetseld.

De RECHTER ZIJGEVEL van het voorhuis is identiek aan de linker zijgevel van het voorhuis. De rechter zijgevel van het achterhuis is gewijzigd. De stalramen hebben plaats gemaakt voor grote rechthoekige ramen met raamdorpelstenen en steens rollagen. Tussen de twee ramen is een nieuwe deur aangebracht.

De rechthoekige gepleisterde PAARDENSTAL, wordt tegenwoordig als schuur benut. Het pand heeft een blinde rechterzij- en achtergevel. In het pleisterwerk zijn bakstenen sierbanden vrijgelaten. De brede voorgevel heeft segmentboogvormige staldeuren met daarboven een Vlaamse gevel met een dubbel segmentboogvormig luik met daarboven een hijsbalk. Aan weerszijden van de staldeuren bevinden zich twee getoogde 6-ruits ijzeren stalramen. De linkergevel heeft twee boven elkaar gesitueerde rechthoekige deuropeningen. Zowel het zadeldak van de stal als van het Vlaams geveltje zijn met gesmoorde oud hollandse pannen gedekt. De eindgevels zijn met baksteen afgedekt.

DIENSTWONING en KOETSHUIS/STAL als onderdeel van de HISTORISCHE BUITENPLAATS 'Het Waliën'.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een dienstwoning en paardenstal, waarvan het exterieur nog grotendeels in een oorspronkelijke staat verkeert.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de dienstwoning met koetshuis/stal met de andere onderdelen van de buitenplaats.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de buitenplaats representatief voor het leven van de gegoede burgerij aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw.

515835
't Walien

Inleiding

HISTORISCHE BUITENPLAATS 'Het Waliën' gelegen buiten de bebouwde kom, ten oosten van Warnsveld. In structuur en in detail gaaf bewaarde historische buitenplaats bestaande uit het HOOFDGEBOUW (landhuis, monumentnummer 515830) uit 1915 in nieuw-historiserende stijl, de PARKAANLEG uit 1915 in gemengde stijl (monumentnummer 515833), een KOETSHUIS (monumentnummer 515832) uit 1915 in nieuw-historiserende stijl, een HONDENVERBLIJF (monumentnummer 515834), een PAARDENSTAL (monumentnummer 515831) en een DIENSTWONING met PAARDENSTAL (monumentnummer 515835). De schuur en de parasolberg vallen niet onder de rijksbescherming, maar zijn op gemeentelijk niveau beschermd.

Het huidige uiterlijk van de buitenplaats Het Waliën' is grotendeels gerealiseerd omstreeks 1915 op de plek van een bestaand landgoed daterend uit het tweede kwart van de negentiende eeuw. In 1915 geeft Johanna Petronella Clasina van Doorninck-barones Van Reede tot der Aa de opdracht de meerdere malen gewijzigde bebouwing en tuinaanleg van Het Waliën' te vervangen door een nieuw ontwerp. De aanleg van de historische buitenplaats is samenhangend van opbouw. Alle onderdelen bevinden zich vrijstaand in de parkaanleg, grotendeels aangelegd in gemengde stijl naar ontwerp van L.A. SPRINGER (1855-1940). Het hoofdgebouw is gebaseerd op een eerder ontwerp van J.W. HANRATH (1867-1932) uit 1900-1905 in nieuw-historiserende stijl, waarnaar het voormalig landhuis Groenendaal in Hilversum is gebouwd. Het koetshuis, het hondenverblijf en de paardenstal maken onderdeel uit van hetzelfde ontwerp in nieuw-historiserende stijl uit 1915. De dienstwoning met paardenstal is gerealiseerd aan het einde van de negentiende eeuw in overgangsarchitectuur.

Aan de zuidzijde wordt de buitenplaats begrensd door een halfronde, onverharde weg aan weerszijden geflankeerd door bomen met een centrale zichtas verder naar het zuiden. Aan de westzijde is de kadastrale perceelscheiding genomen als uiterste grens. De begrenzing aan de oost- en noordzijde is deels gebaseerd op kadastrale perceelscheiding, deels op onverharde paden als natuurlijke grens.

Omschrijving

Het vrijstaande HOOFDGEBOUW bevindt zich op enkele tientallen meters ten noorden van de Lochemseweg met voor het huis een half cirkelvormige oprijlaan. Aan de noordzijde, vlak achter het huis bevindt zich het HONDENVERBLIJF. Aan de oostzijde van het huis bevindt zich het KOETSHUIS en de voormalige DIENSTWONING met PAARDENSTAL. Aan de westzijde van het landhuis bevindt zich een PAARDENSTAL. De PARKAANLEG bestaat onder meer uit twee wit geschilderde inrijpilaren met daarop de naam 'WALIëN' en het deels uitgevoerde ontwerp van L.A. SPRINGER (1855-1940). Het uitgevoerde ontwerp bestaat onder meer uit een vijver met aan de noordzijde een door buxushagen beschutte zitplaats met zicht over de vijver naar het landhuis. In de periode 1920-1930 is een aanleg gerealiseerd aan de zuidzijde van de Lochemseweg, die de half cirkelvormige oprijlaan tot een hele cirkel voltooide.

Waardering

HISTORISCHE BUITENPLAATS Het Waliën' gelegen buiten de bebouwde kom, ten oosten van Warnsveld, bestaande uit een HOOFDGEBOUW, PARKAANLEG in gemengde stijl, KOETSHUIS, HONDENVERBLIJF, PAARDENSTAL, DIENSTWONING met PAARDENSTAL gerealiseerd omstreeks 1915.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een historische buitenplaats in de huidige vorm grotendeels daterend uit het begin van de twintigste eeuw met architectuurhistorisch waardevolle onderdelen zowel qua interieur als qua exterieur. De landelijk bekende architect J.W. Hanrath, één van de belangrijkste vernieuwers van het Nederlandse landhuis voor de Eerste Wereldoorlog is samen met de landelijk bekende tuinarchitect L.A. Springer betrokken geweest bij de uitvoering van het complex.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ensemblewaarde van het hoofdgebouw met bijgebouwen en toebehoren, gelegen in een parkaanleg in gemengde stijl.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een buitenplaats gerealiseerd aan het begin van de twintigste eeuw. Als zodanig representatief voor de realisatie van fraaie landhuizen op bestaande landgoederen door welgestelden in die tijd.

Bijgebouw Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie
Tuinmanswoning(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Lochemseweg 29 7231 PG Warnsveld Ja
P 390 Warnsveld