't Walien, Warnsveld

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Omschrijving

HONDENVERBLIJF gebouwd omstreeks 1915 op een ovaalvormige plattegrond. De ovaal is betegeld en voor de helft omsloten door een rollaag . Op de rollaag bevindt zich een smeedijzeren hek bestaande uit spijlen. Aan twee spijlen is een ring bevestigd waarin de drinkbakken kunnen worden gehangen. Links en rechts dienen delen van het hek als doorgang. De andere helft bestaat uit een gemetselde muur met trasraam en rollaag in halfsteens verband met centraal het hondenverblijf op een vierkante plattegrond. In de halfsteens muur aan weerszijden van het hondenverblijf bevinden zich drie ronde openingen omsloten door een rollaag met aan de onder- en bovenzijde een sluitsteen. De muur wordt afgesloten door een natuurstenen afdekplaat met aan de uiteinden een vierkante pilaar afgesloten door een natuurstenen impost. De gevels van het hondenverblijf eindigen in een getrapte bakstenen daklijst, een bakgoot en een tentdak gedekt met leien in maasdekking met een piron als bekroning. In de voorgevel van het hondenverblijf bevinden zich twee rondboogvormige ingangen afgesloten door een rollaag met natuurstenen aanzet- en sluitstenen. Tussen deze ingangen staat haaks op de gevel een tweede smeedijzeren spijlenhek aansluitend op het gebogen hek.

Waardering

HONDENVERBLIJF gebouwd omstreeks 1915 als onderdeel van het HISTORISCHE BUITENPLAATS Het Waliën'.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een hondenhok waarbij aandacht is besteed aan de architectuur van het verblijf dat in stijl overeenkomt met het landhuis.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het hondenverblijf met de andere onderdelen van de buitenplaats.

- Van cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van het type hondenhok in het begin van de twintigste eeuw. Als onderdeel van de buitenplaats representatief voor het leven van welgestelden aan het begin van de twintigste eeuw.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515834
Complexnaam
't Walien
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

HISTORISCHE BUITENPLAATS 'Het Waliën' gelegen buiten de bebouwde kom, ten oosten van Warnsveld. In structuur en in detail gaaf bewaarde historische buitenplaats bestaande uit het HOOFDGEBOUW (landhuis, monumentnummer 515830) uit 1915 in nieuw-historiserende stijl, de PARKAANLEG uit 1915 in gemengde stijl (monumentnummer 515833), een KOETSHUIS (monumentnummer 515832) uit 1915 in nieuw-historiserende stijl, een HONDENVERBLIJF (monumentnummer 515834), een PAARDENSTAL (monumentnummer 515831) en een DIENSTWONING met PAARDENSTAL (monumentnummer 515835). De schuur en de parasolberg vallen niet onder de rijksbescherming, maar zijn op gemeentelijk niveau beschermd.

Het huidige uiterlijk van de buitenplaats Het Waliën' is grotendeels gerealiseerd omstreeks 1915 op de plek van een bestaand landgoed daterend uit het tweede kwart van de negentiende eeuw. In 1915 geeft Johanna Petronella Clasina van Doorninck-barones Van Reede tot der Aa de opdracht de meerdere malen gewijzigde bebouwing en tuinaanleg van Het Waliën' te vervangen door een nieuw ontwerp. De aanleg van de historische buitenplaats is samenhangend van opbouw. Alle onderdelen bevinden zich vrijstaand in de parkaanleg, grotendeels aangelegd in gemengde stijl naar ontwerp van L.A. SPRINGER (1855-1940). Het hoofdgebouw is gebaseerd op een eerder ontwerp van J.W. HANRATH (1867-1932) uit 1900-1905 in nieuw-historiserende stijl, waarnaar het voormalig landhuis Groenendaal in Hilversum is gebouwd. Het koetshuis, het hondenverblijf en de paardenstal maken onderdeel uit van hetzelfde ontwerp in nieuw-historiserende stijl uit 1915. De dienstwoning met paardenstal is gerealiseerd aan het einde van de negentiende eeuw in overgangsarchitectuur.

Aan de zuidzijde wordt de buitenplaats begrensd door een halfronde, onverharde weg aan weerszijden geflankeerd door bomen met een centrale zichtas verder naar het zuiden. Aan de westzijde is de kadastrale perceelscheiding genomen als uiterste grens. De begrenzing aan de oost- en noordzijde is deels gebaseerd op kadastrale perceelscheiding, deels op onverharde paden als natuurlijke grens.

Omschrijving

Het vrijstaande HOOFDGEBOUW bevindt zich op enkele tientallen meters ten noorden van de Lochemseweg met voor het huis een half cirkelvormige oprijlaan. Aan de noordzijde, vlak achter het huis bevindt zich het HONDENVERBLIJF. Aan de oostzijde van het huis bevindt zich het KOETSHUIS en de voormalige DIENSTWONING met PAARDENSTAL. Aan de westzijde van het landhuis bevindt zich een PAARDENSTAL. De PARKAANLEG bestaat onder meer uit twee wit geschilderde inrijpilaren met daarop de naam 'WALIëN' en het deels uitgevoerde ontwerp van L.A. SPRINGER (1855-1940). Het uitgevoerde ontwerp bestaat onder meer uit een vijver met aan de noordzijde een door buxushagen beschutte zitplaats met zicht over de vijver naar het landhuis. In de periode 1920-1930 is een aanleg gerealiseerd aan de zuidzijde van de Lochemseweg, die de half cirkelvormige oprijlaan tot een hele cirkel voltooide.

Waardering

HISTORISCHE BUITENPLAATS Het Waliën' gelegen buiten de bebouwde kom, ten oosten van Warnsveld, bestaande uit een HOOFDGEBOUW, PARKAANLEG in gemengde stijl, KOETSHUIS, HONDENVERBLIJF, PAARDENSTAL, DIENSTWONING met PAARDENSTAL gerealiseerd omstreeks 1915.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een historische buitenplaats in de huidige vorm grotendeels daterend uit het begin van de twintigste eeuw met architectuurhistorisch waardevolle onderdelen zowel qua interieur als qua exterieur. De landelijk bekende architect J.W. Hanrath, één van de belangrijkste vernieuwers van het Nederlandse landhuis voor de Eerste Wereldoorlog is samen met de landelijk bekende tuinarchitect L.A. Springer betrokken geweest bij de uitvoering van het complex.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ensemblewaarde van het hoofdgebouw met bijgebouwen en toebehoren, gelegen in een parkaanleg in gemengde stijl.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een buitenplaats gerealiseerd aan het begin van de twintigste eeuw. Als zodanig representatief voor de realisatie van fraaie landhuizen op bestaande landgoederen door welgestelden in die tijd.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Hondehok Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Lochemseweg 27 7231 PG Warnsveld BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
P 437 Warnsveld
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1915 1915 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Van Doorninck-Van Reede tot der Aa, J.P.C ; Gelderland opdrachtgever
Springer, L.A. ; Gelderland tuinarchitect / landschapsarchitect
Naar boven