Kasteelstraat 15, Gronsveld

Omschrijving onderdeel 6:

TUINSIERADEN, te weten: a. zuil bekroond door vaas b. zuil bekroond door adelaar c. ijzeren vaas op sokkel d. twee schampstenen

ad a.: op het voorplein tussen de vier grasparterres hardstenen gecanneleerde ronde zuil op geprofileerd basement; daarop lage ronde vaas met deksel op vierkante voet, hardsteen, L.XVI-stijl, XVIII-XIX.

ad b.: op het grasveld ten oosten van het voorplein hardstenen gladde zuil met Ionisch kapiteel; daarop stenen adelaar met gespreide vleugels, XIX.

ad c.: op zelfde grasveld hardstenen cilindrische sokkel; daarop gietijzeren vaas met pijnappelbekroning, oren in de vorm van dolfijnen, verder versierd met festoenen en gekroonde initialen, XIX.

ad d.: op het voorplein aan het begin van de borstweringen van de dam twee hardstenen schampstenen, konisch met cannelures, halfbolvormige beëindiging, XIXa.

Waardering

TUINSIERADEN van algemeen belang

- vanwege de ouderdom

- vanwege de eigen architectonische en cultuurhistorische waarden van de zelfstandige objecten

- als onderdelen van het totale complex

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515780
Complexnaam
Rijckholt
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving complex:

RIJCKHOLT is een kloek omgracht kasteel met aanhorigheden in een zeer kleine en eenvoudige parkaanleg in landschappelijke stijl, markant gelegen in een landschap van weiden en boomgaarden. Het complex bestaat uit omgracht KASTEEL (1), PARKAANLEG (2), KOETSHUIS (3), JACHTHUIS (4), INRIJHEK (5) en TUINSIERADEN (6), en ligt direct ten westen van het dorp Rijckholt; de autoweg van Maastricht naar Luik loopt ten westen zeer dicht langs het complex en is visueel en qua geluid een storende factor. Op het complex zijn tevens aanwezig de niet beschermenswaardige onderdelen: zwembad langs zuidgevel van het kasteel, ijzeren brug over de zuidarm van de gracht, de parkeerplaats, nieuwbouw aan westgevel van het koetshuis en de oostgevel van het Jachthuis, de nieuwe inrichting van het voorplein en de nieuwe borstweringen met bijbehorende ijzeren hekken op de binnenplaats alsmede de borstweringen op de dam en de dam zelf. Aan de noordzijde wordt het complex begrensd door de Kasteelstraat, aan de oostzijde door de De Bounamstraat, ten zuiden door een oud kronkelend voetpad langs boomgaarden van derden en aan de westkant door de Koestraat.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering

De historische buitenplaats RIJCKHOLT is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de ouderdom en relatieve gaafheid van het complex, met name in relatie tot en in harmonie met het omringende landschap.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kasteelstraat 15 6247 EA Gronsveld BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 975 Eijsden
Naar boven