Bredestraat 6, Breda

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

De kleine, tweede schuur bij hoeve Grote Muizenberg, stammend uit de achttiende of vroege negentiende eeuw en ten westen van de boerderij gesitueerd.

Omschrijving

Exterieur Schuur op rechthoekige grondslag, opgetrokken in diverse baksteensoorten en voorzien van een zadeldak met gesmoorde mulden pannen en aan één zijde een wolfeind. Gesmede ankers. Diverse gevelopeningen (deels authentiek), onder andere mestluiken

Interieur Het interieur heeft een driebeukige opzet. Het gebint heeft aan de ene zijde een dekbalk-, aan de andere zijde een ankerbalkconstructie. De constructie is hoofdzakelijk van eikenhout en voorzien van gehakte telmerken, deels van grenenhout.

Waardering

De tweede, kleine schuur bij de hoeve Grote Muizenberg, waarschijnlijk gebouwd achttiende of begin negentiende eeuw, is van algemeen belang vanwege: - cultuurhistorie, vanwege het type driebeukige schuur, verwant aan het Vlaamse schuurtype; - architectuur- en bouwhistorie, onder andere vanwege de hoofdzakelijk eikenhouten constructie; - ensemblewaarden, vanwege de visuele en functionele samenhang met de rest van het erf; - gaafheid van vooral de inwendige structuur en constructie.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515690
Complexnaam
Grote Muizenberg
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complexmatige boerderij bestaande uit boerderij (1), Vlaamse schuur (2) en kleine, tweede schuur (3), gelegen op een middeleeuwse, iets verhoogde huisplaats ten westen van Breda. De gebouwen stammen in hoofdzaak uit de negentiende eeuw, met gebruikmaking van oudere onderdelen. Diverse erfbeplanting aanwezig.

Waardering

De boerderij Grote Muizenberg, gebouwd op een oude huisplaats en in de huidige vorm hoofdzakelijk stammend uit de negentiende eeuw, is van algemeen belang vanwege: - cultuurhistorie, als belangrijk overblijfsel van de agrarische ontwikkeling in dit deel van het land vanwege de (verhoogde) ligging die een oude huisplaats markeert en vanwege het type boerderij, bestaande uit een langgevelboerderij met Vlaamse schuur en twee schuur, omgeven door erfbeplanting; - architectuurhistorie, vanwege de functionele en visuele samenhang tussen de verschillende complexonderdelen en als voorbeeld van dit boerderijtype, gangbaar voor deze streek van het land; - ensemblewaarden, vanwege de samenhang met de ontwikkeling van het landschap, eertijds getypeerd door een veelheid aan soortgelijke boerderijen; - gaafheid van zowel de onderlinge samenhang als van de verschillende complexonderdelen, hun constructie en deels mede van hun uitwendige verschijningsvorm; - de relatieve zeldzaamheid van dit soort boerderijen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Bredestraat 6 4823 ZA Breda BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
I 1280 Breda
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1775 1825 vervaardiging
Naar boven