Bredestraat 6, Breda

Vlaamse schuur, ten zuidoosten van de boerderij gelegen, gebouwd in 1831.

Omschrijving

Exterieur Grote schuur op rechthoekige grondslag, oorspronkelijk geheel met hout betimmerd en voorzien van een schilddak (oorspronkelijk met riet gedekt) dat is opgelicht ter plaatse van de doorgangen voor wagens.

Interieur De schuur heeft de oorspronkelijke driebeukige indeling bestaande uit een doorgang ten behoeve van wagens, een middendeel (waarschijnlijk hooitas) en een gedeelte onder hilde. De oorspronkelijke eikenhouten constructie uit 1831, voorzien van gehakte telmerken, is geheel bewaard gebleven. De dekbalken zijn één zijde verlengd om de doorgang mogelijk te maken.

Waardering

De in 1831 gebouwde Vlaamse schuur bij hoeve Grote Muizenberg is van algemeen belang vanwege: - cultuurhistorie, vanwege het bouwtype Vlaamse schuur, typerend voor de omgeving; - architectuur- en bouwhistorie, vanwege de geheel gave eiken constructie; - ensemblewaarden, vanwege de visuele en functionele samenhang met de andere onderdelen van het erf; - gaafheid van de constructie en de hoofdvorm van de schuur.

515689
Grote Muizenberg

Inleiding

Complexmatige boerderij bestaande uit boerderij (1), Vlaamse schuur (2) en kleine, tweede schuur (3), gelegen op een middeleeuwse, iets verhoogde huisplaats ten westen van Breda. De gebouwen stammen in hoofdzaak uit de negentiende eeuw, met gebruikmaking van oudere onderdelen. Diverse erfbeplanting aanwezig.

Waardering

De boerderij Grote Muizenberg, gebouwd op een oude huisplaats en in de huidige vorm hoofdzakelijk stammend uit de negentiende eeuw, is van algemeen belang vanwege: - cultuurhistorie, als belangrijk overblijfsel van de agrarische ontwikkeling in dit deel van het land vanwege de (verhoogde) ligging die een oude huisplaats markeert en vanwege het type boerderij, bestaande uit een langgevelboerderij met Vlaamse schuur en twee schuur, omgeven door erfbeplanting; - architectuurhistorie, vanwege de functionele en visuele samenhang tussen de verschillende complexonderdelen en als voorbeeld van dit boerderijtype, gangbaar voor deze streek van het land; - ensemblewaarden, vanwege de samenhang met de ontwikkeling van het landschap, eertijds getypeerd door een veelheid aan soortgelijke boerderijen; - gaafheid van zowel de onderlinge samenhang als van de verschillende complexonderdelen, hun constructie en deels mede van hun uitwendige verschijningsvorm; - de relatieve zeldzaamheid van dit soort boerderijen.

Bredestraat 6 4823 ZA Breda BY Ja