Nr 39, Koufurderrige

Inleiding

De SCHUUR, horend bij de stelp-boerderij Koufurderige 39, is tegelijk met de boerderij gebouwd. Zij bevindt zich aan de noordzijde van de boerderij, ongeveer halverwege de noordelijke zijgevel en is net als de boerderij naar het westen gericht. Zij verkeert in zeer slechte staat.

Omschrijving

De schuur wordt gedekt door een zadeldak van rode, gegolfde Friese pannen. In de westelijke gevel, van gele baksteen, zitten twee licht gebogen negenruitsvensters met metalen roeden en getogen strekken in gele baksteen. In de noordelijke gevel, van bruin-rode baksteen met een plint van gele baksteen, zaten vijf segmentboog-vensters met metalen roedenverdeling en bakstenen lekdorpels: in de muur, op de plek waar de twee meest oostelijke ramen zaten, is onlangs een groot gat gevallen. In de oostgevel van rode baksteen zit een segmentboog-venster.

De schuur, horend bij de stelpboerderij Koufurderige 39 is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als essentieel onderdeel van een groter complex dat van nationaal belang is;

- in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van het complex.

515633
Boerderij-complex

Inleiding

Het voormalig agrarisch complex bestaat uit een BOERDERIJ van het type "stelp", een SCHUUR en een hok; het laatste komt niet in aanmerking voor rijksbescherming vanwege te geringe waarde. Het uit 1875 daterende complex ligt op een globaal rechthoekig ruim perceel aan de oostkant van de weg Sneek-Lemmer. Het perceel wordt aan de noord-, west- en zuidzijde door een brede sloot begrensd, waarlangs een aantal hoge bomen staat. Ten noorden van de boerderij ligt een pad in oostelijke richting, dat naar de achterzijde van het complex leidt. De boerderij ligt teruggerooid ten opzichte van de weg in het meest westelijke deel van het perceel; ten noorden ervan is de schuur gelegen en ten noordoosten het langwerpige houten hok. Boerderij en schuur zijn gebouwd in een sobere traditioneel-ambachtelijke stijl. De boerderij is van hetzelfde type als de exemplaren nr. 29 en nr. 35 uit 1874, die aan dezelfde weg -de straatweg tussen Sneek en Lemmer (aanleg 1843-'44)- zijn gebouwd in de laatste decennia van de vorige eeuw. Omstreeks 1850 was nog geen bebouwing aanwezig in de streek, maar na de inpoldering van de landerijen kwam het bouwproces op gang. De overige boerderijen zijn aanzienlijk aangetast door verschillende veranderingen die in de loop der tijd aangebracht zijn. Het complex is qua aanleg, situering en staat van de complexonderdelen in grote mate oorspronkelijk.

Waardering

Het agrarische complex Koufurderige 39 is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, gevolgd door bouwactiviteiten, als gevolg van de inpoldering van landerijen in de streek;

- vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de streek;

- vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met de wegen en de bodemgesteldheid;

- vanwege de esthetische kwaliteiten van het sobere ontwerp van de onderdelen;

- vanwege de in grote mate aanwezige architectonische gaafheid van zowel het exterieur als het interieur van het hoofdgebouw;

- vanwege de gaafheid van de aanleg als geheel en in afzonderlijke onderdelen;

- in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de dorpse en landschappelijke omgeving.