Wierde 40, Leens

Omschrijving onderdeel 2.

a. borgklip;

b. oprijlaan;

c. borgterrein en singels;

d. weilanden.

Ad a: op het plateau van de borgklip ligt een (nieuw ingericht) geometrisch tuintje met 4 oude leilinden langs de voorgevel van de borg; verder twee oude leifruitmuren, XVIII, loodrecht op de voorgevel, ongeveer 1.5 m. uit de zijgevels beginnend en doorlopend tot aan de zuidelijke keermuur; in elke muur een laag rond poortje om het stukje tuin erachter te kunnen bereiken.

Ad b: loodrecht op de voordeur gecentreerde as, die begint bij de weg Wierde; beplanting met oude linden in enkele rijen; puin- en grindverharding.

Ad c: het borgterrein is het gebied tussen de binnen- en de buitengracht; in de uiterste zuidwest- en zuidoosthoek, min of meer symmetrisch t.o.v. de borg, liggen resp. de dienstwoning en het schathuis (niet beschermd); tussen beide gebouwtjes ligt het meest oorspronkelijke deel van het borgterrein: een grindbaan met links en rechts brede grasbermen waarin oude linden en paardekastanjes, een korte, brede laan. In deze "laan" eindigt -loodrecht- de oprijlaan. De rest van het borg- terrein, de middeleeuwse U-vorm rond de binnengracht, heeft geen oorspronkelijke inrichting en elementen meer; alles is van de jaren vijftig van de 20ste eeuw en later; om de buitengracht loopt een smalle wandeling in de singelbeplanting; de singel wordt begrensd door een sloot evenwijdig aan de gracht.

Ad d: de weilanden om het eigenlijke borgterrein zijn opgenomen binnen het beschermde complex als visuele en functionele open ruimten, die de silhouetwerking van de buitenplaats ondersteunen.

De PARKAANLEG is van algemeen belang;

- vanwege de originele en gave symmetrische structuur;

- vanwege de landschappelijk-visuele waarden (silhouetwerking).

515594
Verhildersum

Omschrijving van het complex

HISTORISCHE BUITENPLAATS VERHILDERSUM. Verhildersum is een langgerekt smal, in oorsprong 15de eeuws steenhuis of borg, op een relatief klein streng-symmetrisch terrein, waarvan de structuur het belangrijkste aspect vormt. Deze structuur, XVI of ouder, bestaat uit een lange oprijlaan -de centrale as op het midden van het huis gericht- ,die uitmondt in het terrein binnen de dubbele omgrachting. Het borgterrein is omgeven door een oude bomen- en struikensingel; van een eigenlijke parkaanleg is geen sprake. Het borgterrein bood vroeger plaats aan moestuinen, een kleine boomgaard en wellicht enige sierbeplantingen. De huidige inrichting is eigentijds, jaren vijftig en later van de 20e eeuw. Verder staan er op het terrein een dienstwoning met schuurruimte, een schathuis en een duiventil; het geheel is omgeven door weilanden, die als open ruimten van belang zijn voor de silhouetwerking van de buitenplaats en om die reden in het complex opgenomen zijn. In het noorden wordt het complex begrensd door de provinciale weg van Winsum naar Lauwersoog, aan de oostkant door de Hoornse Vaart, in het zuiden door de weg genaamd Wierde en in het westen door landerijen van derden.

De historische buitenplaats Verhildersum omvat de volgende onderdelen: BORG (1), PARKAANLEG (2), BRUG (3), DUIVENTIL (4) en ZONNEWIJZERSOKKEL (5).

Waardering van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS VERHILDERSUM is van algemeen belang vanwege de ouderdom van het huis en van de gaaf bewaard gebleven symmetrische hoofdstructuur van de aanleg en vanwege de landschappelijk-visuele waarden ervan (silhouetwerking). Het complex is een goed voorbeeld van een bescheiden Groningse borg met een eenvoudige geometrische terreinstructuur.

Wierde 40 9965 TB Leens BY Ja
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschapspark