Omschrijving

PASTORIE aan de noordzijde verbonden met de zuidzijde van de kerk door middel van een tussenlid. Het tussenlid bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een plat dak met een hoge, vierkante, bakstenen schoorsteenschacht. In de oostgevel bevinden zich vier regelmatig verdeelde stolpramen met glas-in-loodramen in het achtruits bovenlicht met uiterst links een terug liggende houten paneeldeur in een rechthoekig portiek. Aan de bovenzijde van het portiek en de vensters bevindt zich een horizontale band bestaande uit verticaal siermetselwerk, anderhalve strek hoog. De westgevel van het tussenlid kent een onregelmatige indeling.

De pastorie met vierkante plattegrond bestaat uit twee bouwlagen en een zolder afgesloten door een tentdak gedekt met leien in maasdekking met op de nok een bakstenen schoorsteenschacht. In drie van de vier schilden bevindt zich een dakkapel met plat dak. De gevels met trasraam en een strekse rollaag, zijn opgetrokken in geelbruine baksteen in kruisverband. De gevels hebben een asymmetrische indeling met in de zuidgevel een serre en in de oostgevel een driezijdige erker, een portiek met entree met rechts van de entree een gevelsteen met daarop de tekst P.L.P./J.TH.M. Geubbels/Pastor'. De muuropeningen worden afgesloten door een rollaag van anderhalve strek hoog. Op de eerste verdieping is deze rollaag verlengd tot een horizontale band lopend over de alle gevels. Hierboven bevindt zich een brede bakgoot ondersteund door houten klossen. De vensters op de begane grond bestaan uit een enkelruits- of stolpraam met een glas-in-loodraam in de acht- of zesruits bovenlichten. Op de eerste verdieping bevinden zich zesruits stolpramen met een horizontale roedenverdeling.

Het ontwerp van de pastorie is ruim van opzet naar een traditioneel ontwerp met invloeden van de Amsterdamse school. Invloeden van Amsterdamse school zijn te herkennen in de banden van schoon verticaal siermetselwerk en in de gesloten bakstenen borstwering van de driezijdige erker.

De asymmetrische VOORGEVEL is drie vensterassen breed. Op de begane grond in de linkeras bevindt zich de driezijdige erker zonder trasraam met hoeklisenen en een rollaag ter afsluiting van de verhoogde borstwering, die dienst doet als balustrade van het balkon op de eerste verdieping. Op de eerste verdieping bevindt zich een dubbele glazen deur. In de erker bevindt zich een enkelruits raam met achtruits bovenlicht, aan weerszijden geflankeerd door een enkelruits raam met zesruits bovenlicht. Op de begane grond in de middenas bevindt zich een rechthoekig portiek met terug liggende paneeldeur met op de eerste verdieping een stolpraam. Op de begane grond in de rechteras bevindt zich een stolpraam met achtruits bovenlicht met op de eerste verdieping een stolpraam. Centraal in het dakschild bevindt zich een dakkapel met twee gekoppelde vierruits stolpramen.

Links onder in de asymmetrische LINKERZIJGEVEL bevindt zich een stolpraam met achtruits bovenlicht. Middenboven bevindt zich respectievelijk een stolpraam en een dubbele glazen deur boven de serre. De serre bestaat uit een bakstenen onderbouw waarboven enkelruits ramen met glas-in-lood zes- en achtruits bovenlichten met centraal een dubbele glazen deur met vierruits bovenlicht. De serre wordt afgesloten door een plat dak met dakoverstek op eenvoudige houten klossen.

De ACHTERGEVEL is evenals de voorgevel drie vensterassen breed. Linksboven in de linkeras bevindt zich respectievelijk een stolpraam en een klein enkelruits raam. Rechtsonder in deze as bevindt zich een stolpraam met zesruits bovenlicht. In de middenas bevindt zich op de begane grond een stolpraam met zesruits bovenlicht met op de eerste verdieping een stolpraam. Op de begane grond in de rechteras bevindt zich een dubbele glazen deur aan weerszijden geflankeerd door een enkelruits raam met vierruits bovenlicht. Op de eerste verdieping bevindt zich een samengesteld venster met centraal een zesruits stolpraam aan weerszijden geflankeerd door een drieruits draairaam. In het dakschild bevindt zich een dakkapel identiek aan die aan de voorzijde. Bijna centraal tegen de RECHTERZIJGEVEL bevindt zich het tussenlid. Grenzend aan het platte dak van het tussenlid bevinden zich drie hoge smalle vensters voor de lichtinval in het trappenhuis. In de vensters bevinden zich glas-in-loodramen waarop geloof, hoop en liefde zijn uitgebeeld. In dezelfde verticale as bevindt zich de dakkapel in het dakschild met drie gekoppelde vierruits ramen. Links van het tussenlid bevindt zich in een vensteras een stolpraam met zesruits bovenlicht op de begane grond en een stolpraam op de eerste verdieping.

De ontwerpen voor de glas-in-loodramen van de firma Intercodam uit Amsterdam in het INTERIEUR van de pastorie zijn beïnvloed door de Amsterdamse school, expressionisme met een traditionele, figuratieve weergave van geloof, hoop en liefde. Deze invloeden zijn ook zichtbaar in het houtsnijwerk van onder andere de houten trappaal met balustrade. Via een tochtportaal met glas-in-loodraam komt men in de gang. De lambrisering in de gang is volledig betegeld met zwarte en blauwe vierkante geglazuurde tegels, die overgaat in een rode tegelvloer. In de voorkamer bevindt zich een ruitvormig stucplafond.

Waardering

PASTORIE gebouwd als onderdeel van een complex in 1931-32 naar ontwerp van C. HARDEMAN.

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een pastorie met traditionele plattegrond naar ontwerp van de architect Hardeman. De architectuur van de pastorie vertoont invloeden van de Amsterdamse School in in- en exterieur.

- Van stedenbouwkundige waarde gelegen in de bebouwde kom van Rietmolen op de plek van de voormalige waterstaatskerk uit 1835 van architect Dibbets.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de symboliek die terugkomt in de architectuur, maar des te meer in de glas-in-loodramen en de tegeltableau's afkomstig van de firma Intercodam uit Amsterdam.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515566
Complexnaam
H. Caecilia
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

COMPLEX H.CAECILIA', gebouwd in 1931-32 naar ontwerp van de architect CLEMENS HARDEMAN uit Oldenzaal, bestaat uit een R.K. KERK van het type centraalbouw/ axiaalbouw met aangrenzende PASTORIE. In 1932 was de kerk gereed, waarna vervolgens in 1933 de inwijding plaatsvond.

Onder rijksbescherming vallen:

1. De r.-k. kerk

2. De pastorie Na een geldinzamelingsactie kregen de aannemers BROK en KERKHOF uit Enter in 1931 de opdracht het ontwerp van architect Hardeman uit te voeren ter vervanging van de te kleine waterstaatskerk uit 1835 van de architect Dibbets. De bouw van de gewelven werd uitbesteed aan de firma KOENDERS uit Enschede. De firma INTERCODAM uit Amsterdam leverde de glas-in-loodramen en de tegels voor de bekleding van vloeren en muren voor zowel de kerk als de pastorie. Na voltooiing heeft de waterstaatskerk nog tot 1933 naast het oude complex gestaan. In 1965 heeft het architectenbureau Sluymer in opdracht van het kerkbestuur één zijaltaar weggehaald en het middenaltaar naar voren geplaatst. Voor het overige verkeert het complex nog in originele staat.

Het vrijstaande complex is gelegen op een aantal meters afstand, aan de westzijde van de Pastoor C.M. van Everdingenstraat, in de bebouwde kom van Rietmolen in de gemeente Neede. De kerk is oost-west georienteerd met het koor gericht op het westen. De pastorie, gelegen ten zuiden van de kerk, is met behulp van een tussenlid met de kerk verbonden. Aan de westzijde van de kerk bevindt zich de begraafplaats met voornamelijk zerken van na 1960. De nieuwe begraafplaats valt, evenals de oude begraafplaats aan de oostzijde van de Pastoor C.M. van Everdingenstraat, niet onder de bescherming.

Waardering

COMPLEX H.Caecilia' bestaande uit een R.K. KERK met PASTORIE naar ontwerp van de architect C. HARDEMAN gebouwd in 1931-32 te Rietmolen in traditionele stijl met Amsterdamse School invloeden.

- Van architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder gaaf bewaard ensemble van zowel het ex- als interieur van kerk en pastorie van een zorgvuldig uitgevoerd ontwerp van de architect C. Hardeman. De traditionele architectuur blijkt uit de toepassing van enorme overspanningen, bestaande uit bakstenen gewelven, decoratieve toepassing van verschillende soorten en kleuren baksteen. De amsterdamse school komt tot uiting in het verticaal schoon metselwerk, het houtsnijwerk en de vormgeving van de glas-in-loodramen.

- Van stedenbouwkundige waarde als gaaf bewaard gebleven katholiek complex bestaande uit een r.-k. kerk en pastorie gelegen in een kleine kern.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de veelvuldige symboliek die is toegepast door middel van figuratieve afbeeldingen in de glas-in-loodramen en tegeltableau's vervaardigd door Intercodam, gefinancierd door de parochianen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Pastorie(F) Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Past. C.M. van Everdingenstraat 36 7165 AK Rietmolen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 1439 Neede
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1931 1932 vervaardiging
Naar boven