Inleiding

Monumentaal boerderijcomplex voor veeteelt met vóór de boerderij, aan de andere kant van de straat een OVERTUIN (4) met boomgaard (appelhof). De oorspronkelijke aanleg van de overtuin is waarschijnlijk negentiende eeuws en dateert mogelijk uit de bouwtijd van de boerderij (1843). De tuin heeft waarschijnlijk pas later de functie van boomgaard en bleek gekregen.

Omschrijving

Deels door een gemetselde muur met ezelsrug omheinde overtuin. De toegang tot de tuin wordt gevormd door een hekpijlers bevestigde, openslaande ijzeren hekken, die in het verlengde staan van de oprit van de boerderij. De hekpijlers zijn door middel van een klimmend muurdeel met de tuinmuur verbonden.

De tuin heeft een eenvoudige aanleg en al heel lang een functie als boomgaard (appelhof).

De overtuin is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde.

- De overtuin is van cultuurhistorisch belang als een goed voorbeeld van een weinig meer voorkomend tuintype.

- De tuin heeft ensemblewaarde vanwege de situering en vanwege de samenhang met de overige onderdelen van het complex, waarvan het deel uitmaakt.

- De tuin is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid.

- Omdat er weinig overtuinen in Zuid-Holland bewaard zijn gebleven heeft de tuin annex boomgaard bovendien zeldzaamheidswaarde.

515483

Inleiding

Complex bestaande uit een monumentale BOERDERIJ voor veeteelt van het hallehuistype met langsdeel. Het woonhuisgedeelte heeft volgens de gevelsteen het bouwjaar 1843, het bedrijfsgedeelte is blijkens een andere datumsteen in 1909 vervangen door het huidige. De aanbouw links van het woonhuis alsmede de serre zijn waarschijnlijk eveneens vroeg-twintigste eeuwse toevoegingen. De bouwstijl van de boerderij, alsmede die van de overige opstallen kan worden omschreven als Traditioneel-Ambachtelijk. Bij de boerderij staat een waarschijnlijk eveneens in 1843 gebouwde WAGENSCHUUR met karnmolen (2) en een waarschijnlijk vroeg-twintigste eeuwse SCHUUR (3) met stallen voor paarden en jongvee. Voor de boerderij ligt een tuintje met twee monumentale kastanjebomen en een erfscheiding in de vorm van hekken van smeed- en gietijzer. Tegenover de boerderij bevindt zich een OVERTUIN (4) met boomgaard.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond in schone baksteen met een gepleisterde plint opgetrokken, onder zadeldak staande boerderij. Links en linksvoor met het woonhuisgedeelte verbonden, vroeg-twintigste eeuwse toevoegingen en een loodrecht op de schuur staande, buiten de bescherming vallende moderne schuur. Rechts van de boerderij een negentiende eeuwse, met riet gedekte schuur, die ooit een karnmolen bevatte en waar ook kaas werd gemakt.

Daarachter een waarschijnlijk vroeg-twintigste eeuwse schuur onder een met pannen gedekte kap, die was bestemd voor de stalling van paarden en jongvee.

De al van oudsher bij de boerderij behorende overtuin wordt deels omheind door een gemetselde tuinmuur.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarde.

- Vanwege het cultuur historisch belang van de van de boerderij als een goed voorbeeld van één van de vele in Zuid-Holland voorkomende boerderijtypes.

- Vanwege het architectuurhistorisch belang van de boerderij vanwege de bijzondere detaillering en het materiaalgebruik.

- Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de situering en vanwege de visuele en functionele samenhang tussen de samenstellende onderdelen.

- Het complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur, delen van het interieur en de erfaanleg.

Boomgaard Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Ameide TO Hogewaard 2 en 4, Ameide, Ameide Ja