Cafe Welgelegen, Tienhoven aan de Lek

Inleiding

Buitendijks, in een bocht van de dijk, aan de rivier de Lek gelegen complex van voormalig veerhuis met SCHUUR (2). Het veerhuis functioneert tegenwoordig als veerhuis met woning onder de naam 'Café Welgelegen'. Het veerhuis is volgens een datumsteen gebouwd in 1875 en wordt gekenmerkt door een Traditioneel-Ambachtelijke bouwstijl. Het voormalige veerhuis wordt vergezeld door een in een vergelijkbare stijl gebouwde SCHUUR(2), die waarschijnlijk ook uit 1875 dateert.

Omschrijving

De hoofdmassa van de schuur heeft een rechthoekige plattegrond en staat onder een zadeldak. Tegen de kopgevel aan de wegzijde staan een grotere (links) en een kleinere uitbouw onder lessenaardak. De daken zijn gedekt met Hollandse pannen. De naar de weg gerichte gevel van de linker uitbouw bevat een getoogd venster met gietijzeren raam met roedenverdeling. De rechter uitbouw is aan deze zijde voorzien van een rechtgesloten deur. De kopgevel van het hoofdvolume is een puntgevel met vlechtingen, staafankers en een halfrond venster met gestileerde plantenmotieven in het gietijzeren raam. De westzijde van de schuur is blind. De achterste kopgevel bevat op de begane grond twee getoogde gietijzeren ramen als die in de voorste kopgevel en een uitbouw (gemak?) met naar de woning gerichte deur. Hierboven een beschoten geveltop van gepotdekselde planken met luikopening. De op de woning georiënteerde langsgevel bevat rechts een enkele deur onder gedeeld bovenlicht en links daarvan een dubbele inrijdeur, die alle onder rollaag staan.

Waardering

De schuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, de architectuurhistorische waarde en vanwege de situationele waarde.

- De schuur is van cultuurhistorisch belang als onderdeel van het voormalige veerhuis.

- De schuur is van architectuurhistorisch belang vanwege de specifieke negentiende eeuwse vormgeving.

- De schuur heeft situationele en ensemblewaarde vanwege de bijzondere situering aan de dijk, vanwege de bijzondere ruimtelijke en visuele relatie met de nabijgelegen kerk en vanwege de samenhang met het veerhuis.

515478
Cafe Welgelegen

Inleiding

Buitendijks, in een bocht van de dijk, aan de rivier de Lek gelegen complex van voormalig VEERHUIS(1) en SCHUUR (2). Het pand functioneert tegenwoordig als CAFé met WONING onder de naam 'Café Welgelegen'. Het is volgens een datumsteen gebouwd in 1875 en wordt gekenmerkt door een Traditioneel-Ambachtelijke bouwstijl. Het voormalige veerhuis wordt vergezeld door een in een vergelijkbare stijl gebouwde SCHUUR, die waarschijnlijk ook uit 1875 dateert. Het Tienhovenscheveer, dat direct achter het veerhuis de veerdienst tussen Tienhoven en Jaarsveld (prov. Utrecht) verzorgde, is in het begin van de jaren dertig uit de vaart genomen.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond, in schone baksteen opgetrokken pand met één bouwlaag en een zolderverdieping onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt wolfdak. Symmetrische, op de dijkweg georiënteerde voorgevel met in het midden twee gekoppelde deuren voor respectievelijk de woning (links) en het café (rechts).

Het complex wordt gecompleteerd door een dwars geplaatste, onder zadeldak staande schuur met een naar de weg gekeerde uitbouw onder lessenaardak.

Waardering

Het voormalige veerhuiscomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, vanwege de architectuurhistorische waarde en vanwege de situationele waarde.

- Het voormalige veerhuiscomplex is cultuurhistorisch van algemeen belang vanwege de oorspronkelijke functie die het had bij het inmiddels verdwenen pontveer.

- Het complex heeft architectuurhistorische waarde vanwege de specifieke negentiende eeuwse vormgeving van de samenstellende onderdelen.

- Het voormalige veerhuis heeft situationele en ensemblewaarde vanwege de bijzondere situering aan de dijk, vanwege de bijzondere ruimtelijke en visuele relatie met de nabijgelegen kerk en vanwege de samenhang tussen de samenstellende complexonderdelen.

Schuur (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Lekdijk 75 4235 VN Tienhoven aan de Lek BY Ja