Borgercompagnie 178, Borgercompagnie

Omschrijving

TUINHUIS (omstreeks 1900, Art Nouveau-invloeden) op rechthoekige plattegrond bestaat uit stijlen en regels bekleed met verticale schroten op een gemetseld trasraam. Het tuinhuis wordt gedekt door twee tegen elkaar ingaande lessenaarsdaken; aan de voorzijde fries verdeeld in een zevental staande panelen versierd met roedenverdeling.

Centraal in de voorgevel (oostzijde) twee getoogde houten paneeldeuren waarin glas met aan weerszijden een staand venster die halfrond tegen de deurstijl eindigt; vensters en deuren onder één segmentboog. Boven de deuren een ventilerend lattenrooster, opgaand tot de nok van het voorste lessenaarsdak.

Tuinhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een tuinhuis uit omstreeks 1900 in de provincie Groningen met Art Nouveau-stijl elementen

- vanwege de opvallende vormgeving en fraaie detaillering

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de boerderij

- als zeldzaam voorbeeld van een tuinhuis met Art Nouveau-stijl elementen in de provincie Groningen

515366

Inleiding

Complex bestaande uit een OLDAMBTSTER BOERDERIJ, TUINHUIS en GARAGE. Het complex is gebouwd omstreeks 1900. De boerderij is opgetrokken in een Eclectische stijl waarin Art Nouveau-stijl elementen zijn te herkennen. Het tuinhuis is opgetrokken in een stijl met Art Nouveau-invloeden en in de schuur zijn Eclectische elementen verwerkt.

Het complex is beeldbepalend gelegen aan het rurale lint van Borgercompagnie. De garage is gelegen aan de rechterzijde van de boerderij, het tuinhuis aan de linkerzijde. Aan de linkerzijde ligt tevens een siertuin.

Zowel het in- als exterieur mocht van de eigenaar niet bekeken worden, waardoor de omschrijving onvolledig is. Naar horen zeggen verkeren zowel in- als exterieur in een zeer originele staat.

Waardering

Oldambtster boerderij met tuinhuis en garage van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een boerderijcomplex bestaande uit een Oldambtster boerderij, een tuinhuis en een garage uit omstreeks 1900 in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering van de samenstellende onderdelen

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen