Borgercompagnie 178, Borgercompagnie

Omschrijving

De OLDAMBTSTER BOERDERIJ bestaat uit een VOORHUIS en aangebouwde SCHUUR en is omstreeks 1900 opgetrokken in een Eclectische stijl waarin Art Nouveau-stijl elementen zijn te herkennen.

Het anderhalf verdiepingen hoge, geheel onderkelderde VOORHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in roodbruine baksteen op een naar voren springend gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een schilddak waarop zwarte geglazuurde Friese pannen; twee nokschoorstenen; houten kroonlijst; gepleisterde gevelbanden; gepleisterde hoekpilasters. De gevels worden geleed door H-vensters onder strek met in de bovenlichten roedenverdeling en gekleurd glas.

De entree bevindt zich centraal in de voorgevel (oostzijde) in een uitgebouwd portiek en bestaat uit een houten paneeldeur. Het portiek is gepleisterd en wordt gedekt door een plat dak dat wordt gedragen door zuilen op een gepleisterd basement; gepleisterde balustrade. Boven het portiek een balkon met niet-originele balustrade. Aan weerszijden van het portiek twee H-vensters waarboven twee zaadvensters met houten roedenverdeling.

In de zuidgevel een zijingang in uitgebouwd portiek. Het portiek onder plat dak wordt gedragen door gepleisterde zuilen; gepleisterde balustrade. Aan de rechterzijde van deze entree twee H-vensters waaronder twee tweedelige keldervensters met roedenverdeling en waarboven twee zaadvensters.

De schuur is tegen de achtergevel (westzijde) aangebouwd.

In de noordgevel twee H-vensters, een T-venster en drie zaadvensters.

De SCHUUR is opgetrokken in roodbruine baksteen op een gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een wolfdak waarop rode pannen; gepleisterde hoekpilasters; gepleisterd klimmend fries.

Aan de zuidzijde meerdere krimpen. Aan de voorzijde van de eerste krimp een H-venster.

Aan de noordzijde aan de voorzijde dubbele houten schuurdeuren onder rollaag; aan de zijkant diverse getoogde stalvensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder rollaag.

Oldambtster boerderij van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een Oldambtster boerderij uit omstreeks 1900 in de provincie Groningen in een Eclectische stijl met Art Nouveau-stijl elementen

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de fraaie beeldbepalende ligging in het open veld

515365

Inleiding

Complex bestaande uit een OLDAMBTSTER BOERDERIJ, TUINHUIS en GARAGE. Het complex is gebouwd omstreeks 1900. De boerderij is opgetrokken in een Eclectische stijl waarin Art Nouveau-stijl elementen zijn te herkennen. Het tuinhuis is opgetrokken in een stijl met Art Nouveau-invloeden en in de schuur zijn Eclectische elementen verwerkt.

Het complex is beeldbepalend gelegen aan het rurale lint van Borgercompagnie. De garage is gelegen aan de rechterzijde van de boerderij, het tuinhuis aan de linkerzijde. Aan de linkerzijde ligt tevens een siertuin.

Zowel het in- als exterieur mocht van de eigenaar niet bekeken worden, waardoor de omschrijving onvolledig is. Naar horen zeggen verkeren zowel in- als exterieur in een zeer originele staat.

Waardering

Oldambtster boerderij met tuinhuis en garage van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een boerderijcomplex bestaande uit een Oldambtster boerderij, een tuinhuis en een garage uit omstreeks 1900 in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering van de samenstellende onderdelen

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen