Boykema's til, Warffum

Inleiding

Vaste BRUG over de Warffumermaar gelegen op het punt waar de maar vertakt in de haven van Warffum. De brug, die eigendom is van het waterschap Noorderzijlvest (voorheen Noordpolder) kwam in 1901 in de plaats van een oude brug uit 1825. In 1923 vond er een vernieuwing plaats, waarbij de brug werd voorzien van ijzeren liggers en van een dek van gewapend beton afgedekt met asfalt. De breedte van de brug tussen de leuningen bedroeg 3.5 meter. De oorspronkelijke landhoofden met bakstenen troggewelven, zo karakteristiek voor de provincie Groningen, bleven ongewijzigd.

De brug die aan het eind van de Havenstraat ligt vormt een markante entree tot het dorp Warffum.

Omschrijving

Vaste BRUG over de Warffumermaar bestaande uit twee in roodbruine baksteen opgemetselde landhoofden, verbonden door een brugdek met brugleuningen. De landhoofden zijn uitgevoerd als bakstenen troggewelven tussen staande ijzeren balken. Het brugdek is van gewapend beton dat met asfalt is afgedekt en rust op twee ijzeren dwarsliggers. De beide leuningen zijn van ijzer en bestaan uit staanders, twee dwarsregels en een handlijst.

Vaste brug over de Warffumermaar van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een kleine vaste brug uit de tweede helft van de 19de eeuw

- vanwege de voor de provincie Groningen zo karakteristieke troggewelfconstructie

- vanwege de redelijke mate van gaafheid

- vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met de andere vaste bruggen over de Warffumermaar

- vanwege de bijzonder fraaie ligging aan de rand van het dorp Warffum bij de entree naar de haven.

Havenstraat 12 9989 BN Warffum BY Ja